Skip to content
Europa Politică

Laurențiu Rebega (Pro România), concluzii dure: Politicienii români bagă capul în nisip la Bruxelles

Europarlamentarul Laurențiu Rebega, vicepreședinte Pro România și membru în Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, a criticat într-un material video postat pe pagina sa de facebook felul în care autoritățile române fac politică externă și, în special, politică europeană, acuzându-i că ”bagă capul în nisip la Bruxelles  și trag plapuma peste capetele cetățenilor la București”.

Constatarea europarlamentarului Pro România a pornit de la câteva considerații pe tema Conferinței de Securitate de la Munchen, unde, spune Rebega, ”s-a evidențiat o ruptură dramatică între UE și Statele Unite”.

Din păcate, arată europarlamentarul, ”în România s-a discutat foarte puțin pe acest subiect. Politicienii și liderii de opinie din țara noastră se întrec în a se bate cu pumnul în piept cât sunt ei de pro europeni. Dar când sunt întrebați ce este Europa, niciunul nu poate spune mai mult decât cuvinte goale”.

Vicepreședintele Pro România explică faptul că ”Statele Unite, prin vocea vicepreședintelui Mike Pence, au somat Europa să se coreleze cu poziția americană pe câteva subiecte fierbinți: izolarea Iranului, limitarea influenței Chinei, aducerea trupelor americane acasă, blocarea lucrărilor la gazoductul Nord Stream 2, situația din Venezuela. Pentru prima oară, Statele Unite au solicitări atât de clare și tot pentru prima oară liderii europeni opun o rezistență atât de mare. Totuși, slăbiciunea e în tabăra europeană. Nimănui nu-i convine felul în care Statele Unite bat cu pumnul în masă, dar fiecare lider european își are propriile interese”.

”ce poziție are România? Așa cum am mai spus, România se comportă în UE așa cum se comportă cetățeanul turmentat în Scrisoarea Pierdută: ar vrea să facă bine, dar nu înțelege nimic din ceea ce se petrece. Politicienii noștri bagă capul în nisip la Bruxelles  și trag plapuma peste capetele cetățenilor la București. Dacă România prin liderii ei nu-și apără interesele, nimeni altcineva nu i le va apăra. Repet: nimeni altcineva nu i le va apăra! A fi pro european numai în declarații nu ajută la nimic. Europa trebuie construită democratic de către cetățeni cu drepturi egale, conștienți și responsabili, nu cu marionete”, mai spune europarlamentarul Pro România.

Rebega precizează, de altfel, că ”dacă noi, la Pro România, suntem pro europeni, asta nu înseamnă că vom accepta biletele cu indicații de la Bruxelles sau de aiurea. Politica se face și prin compromis, dar atunci când cedezi ceva, trebuie să și primești o compensație echivalentă. Este ceea ce autoritățile române nu au făcut în ultimii trei ani”.

Câteva gânduri în urma Forumului pe Securitate de la Munchen

Publicată de Rebega Laurentiu pe Joi, 21 februarie 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *