Skip to content
Europa Politică

Laurențiu Rebega: România NU este pregătită politic pentru președinția Consiliului UE!

www.laurentiurebega.ro

Urmează un nou test pentru România pe plan internațional. Concret, țara noastră va prelua în câteva zile, din data de 1 ianuarie 2019, președinția Consiliului Uniunii Europene.

În acest context, redacția PSNews.ro a luat legătura cu europarlamentarul ECR, Laurențiu Rebega, vicepreședinte al Pro România. Astfel, întrebat dacă este pregătită România pentru preluarea președinției Consiliului UE, eurodeputatul a atras atenția că țara noastră este pregătită tehnic, dar politic nu, întrucât la mijloc sunt orgoliile unor exponenți politici care pun bețe în roate valorificării unei astfel de oportunități pe care o avem pe plan extern.

Depinde! Tehnic, este pregătită. Președinția Consiliului înseamnă, mai întâi, un aparat tehnic bine pus la punct – cunoașterea dosarelor, a termenelor, a entităților implicate și toată comunicarea aferentă. Am văzut, la Reprezentanța țării noastre pe lângă UE, oameni extraordinari care au muncit exemplar în aceste ultime luni. Din acest punct de vedere, nu-mi fac griji.

Problema este dacă România este pregătită politic să preia această poziție. Și aici, răspunsul este, din păcate, negativ. Pregătirea politică înseamnă, în primul rând, coerență internă. Titulescu spunea că dacă vrem o bună politică externă, ne trebuie o bună politică internă. O avem? Oricine vede că nu! Sunt foarte trist, dar constat că niciunul dintre factorii majori de decizie politică nu este în stare să-și depășească orgoliile și interesele mărunte pentru ca România, în ansamblu, să poată valorifica o oportunitate care vine o dată la 14 ani”, a declarat europarlamentarul.

Totodată, chestionat care este atmosfera în Parlamentul European înaintea preluării de către România a președinției Consiliului UE, Laurențiu Rebega a precizat că din păcate țara noastră nu este pe cât ar trebui în centrul atenției, ci doar dacă favorizăm sau ne punem în calea intereselor altui stat. Mai mult, europarlamentarul a reliefat că România va trebuia să facă față provocării într-o perioadă relativ dificilă cu dosare grele precum Brexit-ul în condițiile în care țara noastră este cutremurată pe plan politic intern de numeroase dispute.

„Să fim onești! Nimeni nu e preocupat de ceea ce va face România decât în măsura în care acel cineva ar avea interese specifice care ar putea fi favorizate sau împiedicate de interesele țării noastre. Nu e cazul! Din păcate, nu avem, în Europa, importanța pe care ar trebui s-o avem, dacă ne gândim la populația, suprafața și resursele țării noastre.

Într-un fel, avem ghinion că în semestrul viitor sunt câteva dosare grele – în primul rând, Brexit-ul – care se suprapun peste gâlceava noastră internă. Știu, de exemplu, că unii europarlamentari și-ar fi dorit, în aceste luni, o țară puternică la președinția UE, dar, dacă ne uităm bine, și țările puternice – Franța, Italia, Germania – au probleme mari în această perioadă.

Eu, personal, mi-aș dori ca președinția română să dea un impuls decisiv procesului de reformă a Uniunii, a conchis Laurențiu Rebega în exclusivitate pentru PSNews.ro.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *