Skip to content
Societate

Lăutarii și fotografii de nunți, controlați de ANAF: Smiley trebuie să achite 168.000 de lei

Potrivit unui document oficial, direcțiile județene ale ANAF continuă operațiunea de inventariere a lăutarilor și
fotografilor de la nunți. Din acest act se poate afla că ANAF este interesat de nunțile desfășurate în perioada 2013-2017 și că inspectorii ANAF Argeș s-au deplasat la domiciliul unui proaspăt mire, de la care au aflat cât a plătit pentru „cort, mese, scaune, veselă, bucătar, ospătar și mâncare” luate de la „domnul Fane din Călinești”, dar cum și-a găsit pe OLX fotograful.

Documentul se numește „Informare privind acțiunea desfășurată în vederea identificării contribuabililor ce desfășoară activități în cadrul evenimentelor prilejuite de celebrarea căsătoriei civile sau religioase” și a fost adresat vicepreședintelui ANAF Șerban Andrei Nistor de către „șef administrație adjunct” Inspecție Fiscală Argeș în data de 8 ianuarie 2019.

La începutul informării, ANAF Argeș comunică faptul că a desfășurat verificări la persoanele fizice autorizate, prilej cu care a constatat că Andrei Maria Tiberiu – Smiley mai trebuie să plătească 168.000 lei, ca urmare a depășirii plafon TVA și a neînregistrării tuturor veniturilor realizate, potrivit digi24.

„Pornind de la acest fenomen, AIF Argeș a extins aria de verificarea (sic!) și asupra contribuabililor persoane fizice, analizând pentru început numai numărul de contribuabili înregistrați/autorizați la nivelul AJFP Argeș, unde există înregistrați nu (sic!) număr de 109 persoane autorizate în domeniu interpretare artistică. S-a continuat verificarea prin întocmirea de adrese către primăriile principale din județul Argeș (orașe mari), prin care s-a solicitat numărul căsătoriilor încheiate din (sic!) perioada 2013-2017”, se arată în informarea trimisă la centru.

Doar de la o primărie, Primăria Mioveni, Fiscul argeșean a aflat că au avut loc 1.354 căsătorii, așa că s-a pus pe calcule:

„La o analiză minimă efectuată, printr-un calcul sumar, luând în considerare că la un eveniment participă 2 fotografi și 3 lăutari, rezultă următoarele: 1354*2 fotografi*2 lăutari (unul activează în cadrul unei probabil formații)=5416. Astfel putem concluziona că un număr de aproximativ 5307 persoane nu sunt autorizate sau nu declară/înregistrează veniturile realizate”.

Aceiași vigilenți inspectori ANAF s-au deplasat la domiciliul unui bărbat care a făcut nunta în 2018, de la care au aflat cât a dat pentru „servicii prestate de terțe persoane pentru muzică, fotografiat și închiriere cort cu veselă și catering”, cum a rezolvat problema fotografiatului și filmatului prin intermediul OLX și cât l-a costat Formația Cromatic Găești. Plecând de la aceste informații, inspectorii s-au deplasat apoi la domiciliul reprezentantului formației, doar că acesta a avut „un comportament jignitor și agresiv”, așa că s-au adresat colegilor de la Dâmbovița pentru „stabilirea stării de fapt fiscale a membrilor din formația Cromatic Găești”.

„În ceea ce privește valorificarea informațiilor primite, pentru fundamentarea unei analize de risc pertinente, cât mai reală, care să conducă în mod cert la atragerea de venituri suplimentare este necesară culegerea cât mai multor informații de la terți, care să constituie mijloace de probă la stabilirea obligațiilor fiscale, aceasta impunând utilizarea unui fond însemnat de timp”, se arată în încheierea informării trimise la centru de ANAF Argeș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *