Skip to content
Politică

Lăutarul traseist de pe lista PNL la parlamentare: Răsplătit de liberali pentru că i-a lăsat pe social-democrați fără majoritate în Senat

Senat.ro
" "

Eugen Gioancă este un nume relativ necunoscut în politica românească. În orice caz nu la fel de cunoscut ca fostul senator Claudiu Manda. Dar Gioancă i-a luat locul lui Manda în Senat în 2019 când social-democratul a ajuns în Parlamentul European. Nu a stat prea mult însă în tabăra PSD. În iarna acestui an, Gioancă a demisionat și s-a înscris în PNL, lăsând PSD fără majoritate în Senat. Acum pe Gioancă, drept mulțumire îl găsim pe un loc eligibil la Camera Deputaților pe listele PNL Dolj.

Cine este Eugen Gioancă

Interpret de muzică populară, inginer silvic și șef al Ocolului Silvic, cam la asta se rezumă experiența profesională a lui Eugen Gioancă. Pe Youtube pot fi ascultate cântece interpretate de senator: `La stejarul de sub plai`, `Omule, stai și m-ascultă`, `Pădure, dragă pădure` sau `Sunt înalt fără mustață`.

" "
" "

Anul trecut presa scria despre legăturile acestuia cu cuplul Manda – Olguța Vasilescu. S-ar părea că un control efectuat de cei de la Romsilva a scos la iveală o adevărată caracatiță a lemnului în județul Dolj, astfel că Eugen Gioancă a fost imediat demis.

În 2019 Gioancă este însă propulsat aproape peste noapte în politica mare. I se oferă un post de senator, după ce Manda câștigă un mandat în Parlamentul European. Gioancă era un simplu consilier județean din partea PSD, dar aparenta prietenie cu Manda l-a ajutat enorm. Totuși, trebuie spus că presa scria la vremea respectivă că Eugen Gioancă nu fusese prima opțiune a social-democraților. Cosmin Vasile, secretarul general al PSD Dolj, fusese ofertat cu fotoliul de parlamentar al lui Manda, dar nu a vrut să-și părăsească funcția. Așa că Manda s-a întors către obscurul consilier județean. Acesta a jurat pe Biblie și a ocupat un fotoliu de Senator. Doar că mariajul cu PSD nu avea să dureze prea mult. În iarnă Eugen Gioancă și-a trădat partidul care l-a propulsat în funcție, trecând în barca liberalilor. Mutarea a fost una importantă de vreme ce i-a lăsat pe social-democrați fără majoritate în Senat și cu siguranță au existat negocieri între Gioancă și liberali. Negocierile ar fi putut implica și cererea unei asigurări, pe modelul: Dacă trădez ce primesc? Iată că răspunsul vine acum: un loc eligibil pe listele PNL Dolj la Camera Deputaților. Așa a ajuns Eugen Gioancă, lăutarul relativ obscur din consiliul județean al PSD Dolj, senator PSD de Dolj și posibil viitor deputat PNL de Dolj.

CV-ul său este de negăsit pe site-ul Senatului României. În declarația de avere Gioancă spune că conduce o Dacia 1300 din 1984. Și-a rotunjit însă bine veniturile cu indemnizația de la Senatul României, câștigând acum din salariul de la ocolul silvic și din indemnizație 104.333 de lei anual, adică 8.694 de lei lunar, destul cât să-și schimbe vechea Dacie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *