Skip to content
Politică

„Lazăr ar trebui să respecte legile!” Ciutacu a ieșit la interval: a dat în judecată PICCJ EXCLUSIV

ciutacu.ro

Jurnalistul Victor Ciutacu a acordat luni seară o declarație pentru PSnews.ro, în care a dezvăluit faptul că a dat în judecată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), pe motiv de secretomanie.

Mai precis, ziaristul a acționat în contencios administrativ instituția condusă de căre Augustin Lazăr, după ce Parchetul General a refuzat să îi comunice în termenul legal motivul pentru care a fost clasat dosarul în care – la începutul anului trecut – au fost chemați zeci de angajați ai România TV, ca să fie audiați în calitate de martori în dosarul filmărilor cu Sebastian Ghiță publicate după fuga din țară a mogulului.

DETALII AICI: Furtună în RTV: zeci de jurnaliști, chemați la PICCJ. Ciutacu: Nu e nimic întâmplător! EXCLUSIV

„Mă judec, prin reprezentanți, în contencios, cu deosebită considerație, cu procurorul general al republicii. Cine vrea să știe și de ce găsește o posibilitate să afle 

Contactat de către PSnews.ro pentru mai multe amănunte, Victor Ciutacu a precizat că este vorba despre dosarul de mai sus, relatând felul în care PICCJ inițial i-a răspuns înainte de expirarea termenului legal de 30 de zile, dar NU i-a remis o copie a ordonanței de clasare, iar după ce realizatorul TV a revenit, s-a așternut tăcerea după cele 30 de zile legale.

„După ce 40 sau 41 de oameni de la România TV au fost citați de Parchetul General și plimbați ca infractorii pe la IGPR într-un dosar penal generat de afirmațiile domnului Băsescu (povestea aia cu statul mafiot și felul în care l-au executat pe Voiculescu – înregistrările difuzate de Ghiță), am aflat din terțe surse că dosarul penal a fost clasat. Și atunci am cerut și eu – în nume propriu, în calitate de parte interesată, de om care a fost martor în dosarul respectiv (că de-aia ne-a citat) – o copie a ordonanței de clasare. Le-am cerut atât privat (pentru că m-au târât acolo), cât și public (pentru că era un caz de notorietate: 40 de jurnaliști ai unui post de televiziune citați într-un dosar care a fost clasat – dosar care întâmplător avea numărul 1 pe anul 2017).

Parchetul General n-a binevoit să-mi răspundă vreo două săptămâni. Le-am reamintit că le-am trimis solicitarea pe Legea 544/2001 (privind liberul acces la informațiile de interes public – n.r.), după care mi-au răspuns în termen legal (după vreo 18 zile), dar mi-au răspuns la mișto – adică mi-au confirmat că dosarul a fost clasat. Am revenit cu precizări și le-am spus că faptul că dosarul a fost clasat îl știam și eu (altfel nu le ceream o copie). E ca-n bancul ăla: ce-ntreb eu și ce răspund ăia! După cum spuneam: am revenit cu solicitarea și le-am spus: faptul că e clasat îl știu; reiterez solicitarea, în calitate de parte interesată, să îmi trimiteți copia ordonanței de clasare – lucru care a rămas fără niciun răspuns în termenul legal, motiv pentru care am adresat plângere în contencios administrativ. Și acum se judecă în contencios administrativ – să vedem dacă mai funcționează Legea 544, dacă părțile interesate au dreptul să vadă de ce au fost audiate și de ce a fost închis dosarul. Că înțeleg că era o mare urgență deschiderea dosarului și audierea a foarte multă lume”, a detaliat Ciutacu.

Întrebat dacă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a stabilit primul termen al procesului în contencios administrativ, Victor Ciutacu a răspuns: „Nu știu – deocamdată doar am primit număr de înregistrare. O să ni se comunice. Procedura e în felul următor: întâi depui plângere prealabilă, adresată exact procurorului general. Dacă o respinge, se ajunge mai încolo, la judecata efectivă în contencios administrativ. Asta e procedura: te mai adresezi încă o dată abuzatorului (în cazul de față, șeful instituției)”.

„Poate că (procurorului general Augustin Lazăr – n.r.) nu i-au comunicat subordonații – deși eu m-am adresat domniei sale în solicitarea publică. Și mi-a răspuns o doamnă procuror Mihaela Porime, purtător de cuvânt al Parchetului General.

Asta e! Trebuie să avem încredere în autoritățile statului de drept – nu? Eu am încredere că domnul Lazăr respectă legile din România. Sau ar trebui să le respecte. Dacă nu le respectă, atunci poate fi forțat printr-o sentință judecătorească. Nu e visul vieții mele să mă plimb pe la instanțele de judecată, dar dacă patria o cere și dacă justiția e suverană…” a încheiat Victor Ciutacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *