Skip to content
Economie

Lazăr Comănescu (CCIR): România, poartă comercială pentru statele din Centrul Asiei

CCIR

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), în colaborare cu Ambasada Turkmenistanului la București, a organizat, miercuri, 24 aprilie a.c.,  seminarul cu tema „Perspective ale cooperării la Marea Caspică”, în scopul identificării oportunităților de afaceri și investiții în regiune.

În cadrul evenimentului, au fost abordate teme de interes comun atât pentru România, cât și pentru statele din zona Mării Caspice, precum atragerea de investiții directe în diferite sectoare, cum ar fi: industria, energia, agricultura, comerțul sau turismul, pornind de la potențialul economic al acestei regiuni.

„Atunci când vorbim de regiunea Mării Caspice, ne referim, mai ales, la resursele energetice, cum ar fi cele de gaz sau petrol. Trebuie să realizăm însă, că această zonă înseamnă mult mai mult din punct de vedere economic. Există un potențial enorm în ceea ce privește dezvoltarea afacerilor în agricultură, industrie, turism, iar oamenii de afaceri din România sunt foarte interesați să investească în această zona. Totodată, nu putem vorbi de Marea Caspică fără să facem referire și la Marea Neagră și trebuie să punctăm faptul că România reprezintă o poartă comercială pentru companiile din Centrul Asiei către statele Uniunii Europene” a declarat Lazăr Comănescu, consilierul pe probleme externe al președintelui CCIR.

„Zona Mării Caspice are o importanță geopolitică deosebită, statele aparținâ nd acestei zone dispun de o infrastructură puternică ca urmare a investițiilor făcute în ultimii ani, și aici ne referim la cea feroviară, maritimă sau aeriană. Acest lucru este favorabil dezvoltării unor proiecte importante în domenii diverse, precum cele din transport, turism și industrie. Ne dorim să ducem la bun sfârșit un acord de parteneriat între Uniunea Europeană și Asia Centrală, de care să beneficieze atât statele din zona Mării Caspice cât si partenerii noștri europeni”, a susținut Annamammet Annayev, ambasadorul Turkmenistanului în România.

Reprezentanții autorităților române, aparținând Ministerului Transporturilor, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Energiei și Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, au subliniat importanța dezvoltării relațiilor comerciale cu statele din zona Mării Caspice, cu accent atât pe infrastructura de transport a mărfurilor, cât si pe cea legată de aspecte legislative sau de reducere a birocrației, care sa conducă, în final, la creșterea volumului comercial. De asemenea, au fost prezentate principalele avantaje în ceea ce privește oportunitățile investiționale în România, precum creșterea economica susținută, un nivel redus al taxei pe valoarea adăugată și forța de muncă calificată.

Seminarul a beneficiat și de prezența a ambasadorilor statelor din regiunea Mării Caspice, Azerbaijan, Georgia, Iran și Kazahstan care au făcut referire la calitatea relațiilor economice pe care le-au dezvoltat cu România, de-a lungul timpului, confirmând în același timp deschiderea totală și sprijinul pe care îl pot oferi companiilor românești care doresc să-și extindă afacerile în aceste state.

Prima ediție a Forumului Economic Caspic va avea loc pe data de 12 august 2019, în Turkmenistan și se va concentra pe punerea în aplicare a proiectelor și programelor de investiții comune, crearea unor zone economice libere speciale, cooperarea în domeniul economiei digitale, dezvoltarea cooperării între statele de coastă și asociațiile în participațiune.

La acest forum vor participa membri ai guvernelor statelor din zona Mării Caspice, șefii misiunilor diplomatice, ai societăților bancare, asociațiilor industriale, antreprenorii, cercetătorii etc..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *