Skip to content
Politică

Lazăr Comănescu, fost ministru de Externe: În decizia de rechemare a lui George Maior trebuie să se țină cont strict de activitatea lui de ambasador

wall-street.ro

Fostul ministru de Externe Lazăr Comănescu susține că deciziile de numire și rechemare a ambasadorilor trebuie să țină cont strict de reglementările specifice domeniului diplomației.

Întrebat dacă se justifică rechemarea ambasadorului României în SUA, George Maior, ca urmare a raportului întocmit de Comisia parlamentară de control a SRI, în care fostul șef al Serviciului de Informații este acuzat că s-a folosit de funcție pentru a manipula scena politică din România, Lazăr Comănescu a apreciat că ”lucrurile care primează în luarea unei decizii de rechemare sunt specificul și conținutul relațiilor bilaterale pe care le-a dezvoltat ambasadorul în țara în care își îndeplinește misiunea diplomatică”.

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a anunțat miercuri că i-a trimis președintelui Klaus Iohannis propunerea de rechemare de la post a ambasadorului României la Washington George Maior.

Comisia de politică externă a Senatului a solicitat Ministerului Afacerilor Externe să facă o analiză referitoare la domnul ambasador Maior. În urma acestei solicitări am făcut analiza respectivă și am trimis și la Președinție propunerea de rechemare a domnului ambasador George Maior și numirea unui nou ambasador la Washington.

”Propunerea a noastră s-a bazat și pe (…) raportul Comisiei SRI legat de folosirea SRI în scopuri personale de către domnul Maior”, a declarat, miercuri, ministrul de Externe.

Meleșcanu declara, joi trecută, că în două săptămâni va fi finalizată analiza MAE în cazul lui George Maior. El spunea că analiza ar putea include și concluzii precum propunerea de rechemare a acestuia din funcția de ambasador al României la Washington.

Tot săptămâna trecută, vineri, Ministerul de Externe a reacționat la scrisoarea deschisă semnată de George Maior, fost șef al SRI și ambasador în SUA, în care acesta critică raportul Comisiei SRI, legat de modul în care Serviciul a folosit ANI, susținând că diplomații ar trebui să se abțină de la astfel de atitudini.

Fostul director SRI George Maior a angajat instituția, în perioada 2012 – 2015, în acțiuni „reprobabile”, care au lezat interesele partidelor politice sau ale persoanelor fizice sau juridice, iar acesta a mințit Comisia de control, denaturând adevărul cu privire la relația instituțională și personală avută cu fostul șef al Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, se spune în raportul Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activității SRI, scrie hotnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *