Skip to content
Politică

Lecţie de fentat legea. Ce au făcut angajaţii unui mall ca să poată fuma fără amendă EXCLUSIV FOTO

Lecţie de fentat legea. Vedeţi, în cele ce urmează, ce au făcut angajaţii unui mall ca să poată fuma fără amendă.

Amintim că, pe 17 martie, a intrat în vigoare Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun – pe scurt, noua lege antifumat.

Noul act normativ nu a provocat revolte de masă printre patronii de localuri şi nu a scos lumea în stradă suficient cât să se formeze o masă critică pentru o modificare legislativă. De altfel, nici în Parlament lucrurile nu au fost deloc radicale din partea opoziţiei, dovadă stând votul final covârşitor: 164 de opţiuni „pentru”, 20 „împotrivă” şi 26 de abţineri.

În treacăt, amintim că singura voce cu adevărat hotărâtă împotriva noii Legi antifumat este cea a deputatului Daniel Fenechiu. Preşedintele PND a depus deja la Cameră o propunere legislativă care să redefinească ideea de spaţiu public închis, astfel: „orice spaţiu accesbil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”. De asemenea, fumătorilor ar urma să le fie permis a se „constitui în asociaţii sau cluburi de fumători, care pot amenaja spaţii speciale destinate exclusiv fumatului şi activităţile asociate fumatului”.

Am subliniat partea cu pereţii, tocmai fiindcă aceasta a generat principalele controverse când proiectul de lege al deputatului PSD Aurelia Cristea se afla în dezbatere publică. De altminteri, forma actuală a legii (la articolul 2, litera m) defineşte spaţiul public închis drept „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

Ca să nu mai lungim vorba, vă prezentăm mai jos ce au făcut unii angajaţi de la Mall Vitan din Bucureşti, ca să poată fuma în linişte, fără să fie amendaţi. Dacă vă uitaţi mai bine, au transformat cei trei pereţi din spatele lor într-unul singur, curbat, astfel încât litera legii să nu îi poată atinge.

mall vitan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *