Skip to content
Politică

Legături primejdioase. Incendiul de la Circul Globus naște mari semne de întrebare

bucurestifm.ro

Citiți în cele ce urmează despre posibile legături primejdioase – mai precis, despre felul în care incendiul de la Circul Globus naște mari semne de întrebare.

CITIȚI ȘI: UPDATE/ 11 animale au murit/ Incendiu puternic la Circul Globus din București

Vă amintim pe scurt că focul izbucnit joi dimineață a omorât 11 animale.

Nefericitul eveniment capătă noi înțelesuri, dacă îl punem în legătură cu articole de presă apărute în februarie 2011 – mai precis, declarații ale directorului din acel moment al circului, Brândușa Novac. Oficialul se plângea de faptul că instituţia era pe punctul de a fi desfiinţată, dacă Primăria Capitalei (condusă în perioada respectivă de către Sorin Oprescu) nu avea să rezolve problema unui teren de circa 4.000 mp din spatele circului, unde se află menajeria.

„Fără teren nu putem folosi menajeria, deci ar trebui să renunţăm la animale”, afirma Novac.

Chiar dacă nu este vorba despre același teren cu cel afectat acum de incendiu, trebuie să precizăm că întreaga zonă este una foarte valoroasă din punct de vedere imobiliar, fiind vânată de către cei care au interese în acest domeniu.

Mai precis: incendiul a izbucnit la menajeria situată pe str. Petricani, nr. 11, după cum a declarat joi pentru PSnews.ro Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU București. În schimb, terenurile retrocedate despre care am scris mai sus se găsesc pe str. Dinu Vintilă și pe Aleea Circului, scria Gândul.info în noiembrie 2014. Unul dintre beneficiarii retrocedărilor era chiar Stelian Gheorghe, un nume greu din dosarul ANRP instrumentat acum de către DNA.

Circ

Revenind la problema din februarie 2011, trebuie să amintim declarația primarului Sorin Oprescu. Potrivit acestuia, municipalitatea se afla în negocieri cu propietarii terenului şi, dacă s-ar fi ajuns la o înţelegere, ar fi urmat să vină bani la bugetul local. Pe de altă parte, potrivit lui Sorin Oprescu, dacă nu s-ar fi ajuns la o înţelegere, ar fi trebuit să se găsească un nou teren pentru circ, potrivit Gândul.info.

Tot în februarie 2011, Cancan.ro arăta motivul întregii controverse: retrocedările.

Un lucru foarte important este sa recuperam terenurile circului, care au fost luate acum cativa ani. Daca acest lucru nu se intampla in acest an, circul ar putea sa nu mai existe in 2012. Terenurile de care vorbesc sunt in special pentru animale si ele au fost date de jur-imprejurul menajeriei. Nu mai putem sa scoatem animalele sau sa le ducem in alta parte, poate doar cu elicopterul. Am facut cu multi ani in urma aceasta experienta, o experienta trista. A trebuit sa dam spectacole doar cu ce aveam noi aici si mai mult de 100 de spectatori nu am avut. Nu putem face show cu pisici si caini”, declara Brândușa Novac pentru site-ul citat.

Patru ani și opt luni mai târziu, pe 30 septembrie 2015, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a votat ca o suprafaţă de 11.050 mp de teren din Parcul Circului – care fusese atribuită Circului Globus în 2011 – să revină la Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB). CGMB a hotărât trecerea acestui teren din administrarea Circ & Variete Globus Bucureşti la ALPAB, conform site-ului local B365.ro.

În iunie 2015, Circ & Variete Globus Bucureşti a transmis municipalităţii că nu a construit şi nici nu intenţionează să construiască nimic pe terenul în cauză, motiv pentru care terenul poate reveni în administrarea ALPAB. Instituţia a mai precizat că terenul cedat prin hotărârea din iulie 2011 este bine întreţinut şi îngrijit, instituţia beneficiind şi de sprijinul acordat de ALPAB, prin intermediul angajaţilor care lucrează pentru Parcul Circului.

Procesul s-a finalizat la începutul lunii octombrie 2015: o suprafață de 11.050 mp, care fusese dată în administrația Circului Globus, a revenit ALPAB, potrivit portalului Imopedia.ro.

Ce trebuie precizat este că votul de pe 30 septembrie 2015 venea la două săptămâni după ce CGMB îl alesese ca primar interimar pe Ștefănel Marin. Acțiunea fusese necesară, având în vedere că, la începutul aceleiași luni, Sorin Oprescu ajunsese în arest preventiv, fiind acuzat de luare de mită de către DNA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *