Skip to content
Alegeri

Lege inițiată de PSD-UDMR-ALDE pentru reglementarea desfăşurării alegerilor parlamentare

secundatv.ro

Liderul interimar PSD, Marcel Ciolacu, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu și șeful senatorilor UDMR, Cseke Attila, au înregistrat în Senat un proiect de lege care prevede că data alegerilor parlamentare nu va mai fi stabilită de Guvern, ci de Parlament. O soluție similară s-a ales pentru alegerile locale, când Parlamentul a schimbat legea și a stabilit că localele vor avea loc pe 27 septembrie.

Alegerile parlamentare nu pot avea loc mai devreme de 6 decembrie 2020, iar data limită pentru organizarea următoarelor alegeri parlamentare, în ipoteza în care nu devine incidentă nicio situaţie din cele ce conduc la prelungirea de drept a mandatului Parlamentului, este data de 15 martie 2021.

Legea inițiată de PSD-UDMR-ALDE prevede că data alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ce vor fi organizate ca urmare a expirării mandatului Parlamentului, aflat în curs de exercitare la data intrării în vigoare a prezentei legi, se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin cu 60 de zile înaintea votării. De asemenea, candidaturile se depun până cel mai târziu cu 45 de zile înaintea datei alegerilor. Totodată, numărul minim ai susţinătorilor, necesar pentru depunerea candidaturilor, se va reduce la jumătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *