Skip to content
Politică

Lege promulgată: Lucrătorii expuși la agenți cancerigeni, supravegheați și după încetarea activității

Inquam / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea prin care lucrătorii expuși la agenți cancerigeni în timpul activității profesionale vor fi supravegheați medical și după încetarea profesiei, anunță Hotnews.

Potrivit Administrației Prezidențiale, actul normativ are ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri pentru îmbunătăţirea cadrului organizatoric şi funcţional în vederea depistării precoce a cancerului profesional şi a pneumoconiozelor.

În cursul activităţii profesionale, lucrătorii pot fi expuşi anumitor riscuri ale căror repercusiuni asupra sănătăţii pot să apară la mulţi ani după încetarea expunerii”, potrivit expunerii de motive a inițiativei legislative.

Textul legii prevede că, pentru a beneficia de un diagnostic precoce şi de o abordare terapeutică care să asigure un prognostic favorabil, starea de sănătate a acestor lucrători ar trebui verificată periodic şi după încetarea expunerii sau a activităţii profesionale.

Lucrătorii expuși, în antecedentele profesionale, la agenți cancerigeni sau mutageni, așa cum sunt definiți de legislația românească în vigoare, respectiv la pulberi minerale pneumoconiogene, beneficiază de supravegherea stării de sănătate în relație cu expunerea profesională menționată și după încetarea expunerii sau a activității profesionale, denumită în continuare supraveghere medicală post-expunere profesională, pe perioada necesară pentru protejarea sănătății. Prin lucrător expus se înțelege orice lucrător care dovedește expunerea profesională la agenți cancerigeni sau mutageni și pulberi minerale pneumoconiogene prin documente oficiale stabilite prin ordin al ministrului sănătății”, arată actul normativ.

Supravegherea medicală post-expunere profesională se va realiza prin cabinetele de medicina muncii și secțiile/compartimentele de medicina muncii din structura spitalelor publice, care preiau de la structurile de medicina muncii care au avut în supraveghere astfel de lucrători, dosarele celor care și-au încetat activitatea. Supravegherea medicală post-expunere profesională a lucrătorilor expuşi se realizează diferențiat, în funcție de riscul profesional avut în vedere, conform unor ghiduri de specialitate elaborate de Comisia de Medicina Muncii a Ministerului Sănătății, iar, în lipsa acestora, în conformitate cu ghiduri și proceduri agreate la nivel european sau internațional”, mai arată proiectul.

Datele obținute prin supravegherea medicală postexpunere profesională vor fi raportate Institutului Național de Sănătate Publică. La propunerea Ministerului Sănătăţii, se va aproba prin hotărâre a Guvernului înfiinţarea şi organizarea în cadrul INS a Registrului național al expușilor profesional la agenți cancerigeni sau mutageni și pulberi pneumoconiogene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *