Lege: Rase de câini pentru care trebuie făcută asigurare

Sursa foto: Pixabay

Rase de câini pentru care trebuie făcută asigurare – lege în vigoare. Proprietarii de câini din anumite rase sunt obligați să încheie o asigurare de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de animalele lor. Printre rasele pentru care trebuie să se plătească ”RCA-ul pentru câini” se află și unele prezente des, pentru pază, în ferme, la stâne sau pentru apărarea animalelor în zonele montane.

Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 55/2002, persoanele care deţin câini de luptă şi de atac sunt obligate să încheie asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de aceştia. Asigurarea pentru câini este obligatorie doar pentru anumite rase prevăzute în OUG 55/2002 și nu exclude acoperirea unei poliție și pentru alte tipuri de animale care pot crea diverse pagube.

La acest moment, în Parlament se află în procedură legislativă și un proiect de lege care vrea să majoreze amenzile pentru crescătorii raselor periculoase care nu respectă legislația în vigoare.

Există o listă cu rase pentru care proprietarii trebuie să încheie polițe de asigurare. Astfel, pentru conformarea cu prevederile OUG 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresiv proprietarii trebuie să încheie o poliţă de asigurare de răspundere civilă dacă deţin următoarele rase:

  • Categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;
  • Categoria II: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

În baza aceleiași OUG, prin câini agresivi se înțelege:

  • orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private;
  • orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.

Nu intră în categoria câinilor agresivi definiți mai sus:

  • orice câine care atacă sau mușcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine;
  • orice câine folosit de unitățile de poliție, de jandarmerie, de alte unități militare, de unitățile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecție și pază, care, aflându-se în misiune, a atacat sau a mușcat o persoană.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: