Șoferii băuți ori drogați care produc accidente mortale vor fi pedepsiți cu închisoarea, potrivit unei legi adoptate de Senat. Invitat la „Puterea Știrilor”, inițiatorul proiectului legislativ, vicepreședintele Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, a declarat că „legea Anastasia”, așa cum a fost ea numită după fetița de 4 ani care a fost ucisă de o o femeie care a condus mașina fără permis, este „un răspuns pe care Parlamentul îl dă unei revolte publice”. „Oamenii sunt nemulțumiți, sunt îngrijorați, sunt terifiați când văd ce se întâmplă pe șoselele din România. Și mai văd ceva, văd o sfidare a unora care primesc o eventuală pedeapsă cu suspendare și ulterior se urcă iar la volan”, a spus senatorul.
„Din păcate, Anastasia a fost ucisa pe 1 iunie chiar în fața casei, nu i-aș spune acelei doamne care a omorât-o <<șofer>>, pentru că șofer înseamnă o persoană abilitată să conducă un autovehicul. Ori cine a omorât fetița nu avea permis de conducere, nu avea ce să caute pe șosea cu un autoturism. Știți cum se întâmplă ca unii să ucidă semenii folosind arme de foc, alții mai puțin conștienți folosesc mașina în locul armelor de foc, este exact aceeași situație. Au fost oameni care au fost uciși pur și simplu pe trotuar, cineva care a pierdut controlul volanului s-a dus peste ei și nu ai avut nicio șansă.
Eu am început acest demers în 2018, tot în urma unor cazuri revoltătoare. Exact acum 5 ani am vorbit de nevoia acestei legi, tot mai multe persoane au fost ucise de cineva fără permis, am adunat foarte multe date de la Ministerul de Interne cu privire la situația accidentelor rutiere din Uniunea Europeană. Și în 2019 am depus un proiect de modificare a Codului Penal care să nu mai permită pronunțarea unor sentințe de suspendare a executării pedepsei atunci când avem două infracțiuni, o ucidere din culpă comisă de cineva care s-a urcat la volan fără să aibă permis, băut sau drogat, să nu mai poată judecătorul pronunța o sentință de suspendare. Pentru că legea penală, în momentul de față, permite acest lucru. Ideea a fost de a restrânge posibilitatea de a aplica această pedeapsă cu suspendare în cazul pierderilor de vieți omenești.
Nu este o pedeapsă dură, este pur și simplu un răspuns pe care Parlamentul îl dă unei revolte publice. Oamenii sunt nemulțumiți, sunt îngrijorați, sunt terifiați când văd ce se întâmplă pe șoselele din România. Și mai văd ceva, văd o sfidare a unora care primesc o eventuală pedeapsă cu suspendare și ulterior se urcă iar la volan. Din nefericire, unii dintre ei au comis din nou accidente”, a declarat Robert Cazanciuc la „Puterea Știrilor”.
Proiectul, respins inițial „din rațiuni politice”
Social-democratul a adăugat că, inițial, proiectul a fost respins de majoritatea PNL-USR de atunci, din rațiuni politice, dar acum a avut sprijinul tuturor partidelor.
„Proiectul a fost respins prima dată din rațiuni politice, din punctul meu de vedere, cred că pur și simplu nu au știut cum să voteze cei care se aflau în majoritate. Nu eram în coaliție în 2021 la început. Acum, când am redepus acest proiect, foarte mulți colegi au semnat această inițiativă, dovadă și votul unanim de la Senat. Am promisiunea colegilor de la Camera Deputaților că va intra destul de repede în Comisia juridica și ulterior în plen. Sunt convins că va trece de Camera Deputaților și încă într-un termen destul de scurt.
Înainte să depun proiectul de lege am discutat cu foarte mulți colegi din toate partidele politice. Le- am spus că Anastasia a fost doar un copil ucis, dar le-am dat încă 20-30 de nume de oameni care au murit doar în ultimul an în accidente rutiere. Legea putea fi numita ”Ciprian”, ”Alexandru” sau ”Ion”, le-am spus numele celor care au murit în ultimul timp.
Eu nu vreau să ajungă cineva la închisoare pentru că altcineva a murit. Eu vreau ca această lege să fie un semnal de alarmă. În momentul în care cineva se urcă la volan băut, de regulă pleacă de la o petrecere, acolo mai sunt și alți oameni, păi trage-l de mânecă, nu îl lăsa să urce la volan pentru că îl trimiți direct la închisoare, iar pe alții poate și mai rău”, a completat senatorul.
Cazul Anastasia
La 1 iunie 2022, de Ziua Copilului, micuța Anastasia, în vârstă de 4 ani, a fost spulberată de o șoferiță de 23 de ani care conducea fără permis auto. Tragedia s-a petrecut chiar în fața casei copilei, în satul Sticlăria, din județul Iași.
Fetița se juca cu prietenii ei când a fost lovită de mașina care circula cu o viteză de peste 80 de km/h. Femeia a mărturisit că se grăbea să ajungă la casa unchiului ei, după ce acesta s-ar fi sinucis. În timp ce era audiată, șoferița le-ar fi spus anchetatorilor că făcuse cursuri de conducere în Suedia
Copila a murit pe loc în urma impactului puternic. Părinții au sunat de urgență la numărul 112, după accident, dar totul a fost în zadar.