Skip to content
Politică

Legea antifumat afectează bugetul de stat

De când a intrat în vigoare, legea antifumat a început să afecteze nu numai în afacerile barurilor şi restaurantelor, dar și bugetul de stat. Încasările din accizele pe tutun din luna februarie au scăzut vertiginos față de cele din luna ianuarie. Semn că românii fumează mai puţin de când legea a intrat în vigoare, potrivit b1.ro.

În luna februarie statul a încasat accize din tutun în valoare de 450 de milioane lei, cu 1 miliard şi jumătate mai puțin decât veniturile din luna ianuarie. Această tendința pare a se confirma și în luna martie. Chiar şi aşa însă, veniturile din primele trei luni ale acestui an sunt superioare celor înregistrate în perioada similară a anului precedent, în special datorită încasărilor din prima lună a anului, de 1,6 miliarde lei pentru produsele eliminate spre consum în decembrie.

Raportat la perioada similară a anului trecut încasările din accizele pe tutun s-au redus cu 30%, cu aproape 180 de milioane lei.

Anul trecut statul a colectat accize din tutun în valoare de 8,7 miliarde de lei. Încasările din februarie 2015 reprezintă aproximativ 7% din suma totală pe întregul an 2015. Dacă acest procent s-ar păstra și în cazul încasărilor din februarie 2016, statul ar încasa în acest an doar puţin 6,1 miliarde de lei din accize. Bugetul de stat ar suferi și o diminuare a veniturilor cu alte 1,5 miliarde de lei, ca urmare a TVA-ului redus de la 24% la 20% aplicat acestor încasări din accize. În total, un deficit de 0,5% din PIB-ul pe 2015.

Amintim că legea antifumat care se aplică în spatiile publice inchise a intrat în vigoare la 16 martie.

ÎNCASĂRI ACCIZE TUTUN
Ianuarie 2016: 2 miliarde de euro
Februarie 2016: 450 de milioane de euro
Februarie 2015: 630 de milioane de euro
Anul 2015: 8,7 miliarde de lei
Proiecţie anul 2016: 6,1 miliarde de lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *