Legea arendei și importurile de cereale ucrainene, discutate cu consilierul președintelui pentru politici economice

Reprezentanți ai organizațiilor ce formează Alianța pentru Agricultură și Cooperare au discutat, marți, consilierului prezidențial pentru politici economice și sociale, Cosmin Marinescu, despre problema importurilor de cereale ucrainene și Legea arendei, care a fost atacată la CCR chiar de președinrele Klaus Iohannis.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare este formată din Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF.

Legea arendei – fermierii insistă pentru termen de 7 ani în contracte

Primvicepreședintele Asociației Forța Fermierilor, daniel Radu a explicat pentru Agrointel că în discuțiile de la Cotroceni au adus argumente solide pentru încheierea contractelor de arendă pe minim șapte ani.

”Pentru că ne asigură și nouă ca fermieri o stabilitate a terenului în ferme, cât și o predictibilitate pentru fermieri, pentru a putea face credite, să investim în anumite sisteme de irigații etc. Aici au fost mai multe discuții pentru că proiectul de lege se află la CCR, dar am primit asigurări de la domnul Cosmin Marinescu că va discuta și cu compartimentul constituțional din cadrul Administrației Prezidențiale, să vadă și părerea dânșilor”, a spus Daniel Radu.

Potrivit art. 641 alin. (4) teza I din Codul Civil, însă, acest lucru nu este posibil a fi impust prin lege, pentru că: „Orice acte juridice de dispoziție cu privire la bunul comun, actele de folosință cu titlu gratuit, cesiunile de venituri imobiliare și locațiunile încheiate pe termen mai mare de 3 ani, precum și actele care urmăresc exclusiv înfrumusețarea bunului nu se pot încheia decât cu acordul tuturor coproprietarilor (…)”.

Cu alte cuvinte, Legea arendei încalcă pturile proprietarului: are „implicații semnificative asupra regimului juridic general al dreptului de proprietate privată și asupra unei vaste categorii de terenuri din România, respectiv terenuri agricole situate în extravilan, și ar fi impus adoptarea legii criticate ca lege cu caracter organic, nu ca lege cu caracter ordinar”, se menționează în sesizarea înintată CCR de către președintele Klaus Iohannis.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL