Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri fiscal-bugetare a fost publicat vineri seara în Monitorul Oficial al României.
Este vorba despre legea mai cunoscută drept „ordonanța austerității” sau „pachetul 1” de austeritate al Guvernului Bolojan.
Președintele Nicușor Dan a semnat vineri decretul pentru promulgarea acestui act normativ.
Pe 7 iulie, Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pe primul pachet de măsuri fiscale menite să reducă deficitul bugetar.
Două zile mai târziu, formațiunea AUR a anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură, care fost respinsă de Parlament pe 14 iulie.
S-au înregistrat, atunci, 134 de voturi „pentru” şi 4 voturi „împotrivă”, dintr-un total de 138 de voturi exprimate.
Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă era necesar un număr de 233 de voturi.
După respingerea moțiunii de cenzură, AUR a depus o sesizare de neconstituționalitate împotriva legii pentru care guvernul și-a asumat răspunderea.
Pe 22 iulie Curtea Constituțională a României a respins sesizarea AUR.
Care sunt măsurile de austeritate ale Guvernului Bolojan
1) Impozitul pe dividende de 16%. Impozitul pe dividende se stabilește prin aplicarea unei cote de impozit de 16% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Veniturile sub formă de dividende, inclusiv câștigul obținut ca urmare a deținerii de titluri de participare definite de legislația în materie la organisme de plasament colectiv, se impozitează cu o cotă de 16% din suma acestora, impozitul fiind final.
2) Taxa pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Instituțiile de credit, persoane juridice române, și sucursalele din România ale instituțiilor de credit persoane juridice străine, datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri calculat prin aplicarea asupra cifrei de afaceri a următoarelor cote de impozitare:
- 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2025 – 30 iunie 2025 inclusiv, respectiv 4%, pentru perioada 1 iulie 2025 – 31 decembrie 2025 inclusiv;
- 4%, începând cu data de 1 ianuarie 2026.
Băncile care dețin o cotă de piață mai mică de 0,2% din totalul activelor nete ale sectorului bancar din România scapă de dublarea impozitului suplimentar la 4% și vor plăti în continuare un impozit de 2%.
3) CASS se aplică pentru pensiile peste 3.000 de lei.
4) Majorarea cotei standard de TVA de la 19% la 21%. Legea prevede eliminarea aplicării cotei reduse de 5% și aplicarea unei cote reduse de 11% pentru operațiunile supuse în prezent cotei reduse de 5%, respectiv pentru: livrarea de manuale școlare, cărți, ziare şi reviste, serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, livrarea de lemn de foc și livrarea
de energie termică în sezonul rece, destinată anumitor categorii de consumatori.
De asemenea, se prevede majorarea cotei reduse de TVA de la 9% la 11% pentru o gamă mai restrânsă de bunuri și servicii, respectiv pentru: medicamente de uz uman, alimente destinate consumului uman, cu anumite excepții, apa pentru irigații, îngrășăminte și pesticide, servicii de alimentare cu apă și de canalizare, clădiri destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari, case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap, servicii de cazare și de restaurant/catering.
În perioada 1 august – 31 octombrie 2025, se vor monitoriza încasările din sectorul HoReCa, iar în funcție de rezultatul analizelor efectuate se va decide cu privire la cota de TVA ce urmează să fie aplicată acestui sector.
5) Majorarea accizelor la 1 august 2025 și, respectiv, 1 ianuarie 2026, pentru alcool și băuturi alcoolice, benzină și motorină. De asemenea, prin proiectul de act normativ se stabilește nivelul accizei specifice la țigarete, aplicabil în perioada 1 august 2025 -31 martie 2026, inclusiv, care este de 576,360 lei/1.000 țigarete.
6) Majorarea cuantumului rovinietei. Nivelul tarifului de utilizare a drumurilor naționale pentru autoturisme (…) se modifică după cum urmează:
- 1 zi 3,5 euro
- 10 zile 6 euro
- 30 de zile 9,5 euro
- 60 de zile 15 euro
- 12 luni 50 euro
Cuantumul amenzii contravenționale aplicate utilizatorilor în cazul lipsei rovinietei valabile pentru autoturisme va fi între 500 de lei și 1000 de lei. Totodată, tarifele de utilizare achitate anterior intrării în vigoare a noilor tarife, respectiv data de 1 septembrie 2025, își mențin valabilitatea.
Ce se întâmplă cu jocurile de noroc
De asemenea, Guvernul a decis să majoreze taxele pentru jocurile de noroc.
Astfel,
- pentru pariuri mutuale – tradiționale: 25% din veniturile din jocuri de noroc (nu mai puțin de: 120.000 euro)
- Pentru pariuri în cotă fixă – tradiționale: 25% din veniturile din jocuri de noroc (nu mai puțin de: 200.000 euro)
- Pentru pariuri în contrapartidă – tradiționale: 25% din veniturile din jocuri de noroc ( nu mai puțin de: 200.000 euro)
- Pentru fiecare mijloc de joc tip slot-machine: creștere de la 5000 euro la 6000 euro
Se prevede o creștere de la 27% la 30%:
- Pentru jocurile de noroc la distanță clasa 1: 30% din veniturile din jocuri de noroc (nu mai puțin de: 400.000 euro)
- Pentru jocurile de noroc la distanță clasa a 3-a: 30% din veniturile din jocuri de noroc (nu mai puțin de: 400.000 euro)
O creștere de la 6,5% la 8% este prevăzută pentru jocurile de tip loto cu excepția videoloteriei, aplicată asupra venitului din jocurile de noroc ale operatorului licențiat.
Pentru câștigurile în valoare de până la 10 mii de lei din jocurile de noroc, taxa crește de la 3% la 4%, deși varianta inițială a proiectului prevedea o cotă de 10%.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News