Skip to content
Politică

Legea bugetului pe 2019, scânteia care poate arunca în aer guvernarea PSD

Legea bugetului pare că a intrat în linie dreaptă și așteaptă votul din Parlament, doar că nemulțumirile se adună din toate părțile, lucru care pune PSD-ul într-o situație extrem de încurcată. Sunt semne destule care arată că legea bugetului, în forma actuală, nu va primi votul parlamentarilor. UDMR a anunţat deja că nu va vota bugetul, ALDE cere renunțarea la aplicarea unor dispoziții din OUG 114, primarii sunt nemulțumiți de bugetele alocate, iar PNL cere introducerea unor amendamente.

Tensiuni pe legea bugetului

Prin migrația parlamentară, PSD pierde majoritatea, iar miniștrii implicați nu sunt suficient de competenți pentru a elabora un buget de compromis. Mai mult decât atât, a fost nevoie de aproape 4 luni pentru elaborarea bugetului în forma actuală. Asta pentru că cheltuielile erau mult mai mari decât veniturile, lucru extrem de evident cu cât ne apropiam de sfârşitul anului trecut.

Dragnea a încercat să convingă primarii spunându-le „Nu se închid cifrele, trebuie să fim sinceri”. „Domnilor, eu puteam să nu vă dau nimic”. Trecând peste exprimarea care ne înfățișează un personaj cu p mentalitate de despot absolutist, Liviu Dragnea pare că nu i-a convins pe primari. Gabriela Firea s-a dezlănțuit zilele trecute la adresa președintelui PSD: “Dacă dl Dragnea are bună-credință, îi voi adresa rugămintea să renunțe la acest proiect de buget la capitolul Primăria Capitalei și să facă ce a promis în campania electorală”.

De 4 zile în PSD au loc discuții aprinse pe marginea legii bugetului. Când e vorba de bani, cei din PSD par că nu mai ascultă orbește de Liviu Dragnea. Partidul lui Victor Ponta a anunțat că suntem în faţa unui proiect de buget jalnic, şi că nu-l va vota. Discuţiile din comisii, examinarea miilor de amendamente aduse, posibila prelungire a dezbaterii din plen, poate prelungi discuţia bugetului până în martie, sau și mai târziu dacă va fi contestat sau întors în Parlament. Până atunci, funcţionăm după bugetul anului trecut, deci nu se pot pune în practică măsurile anunţate pentru anul acesta.

Sfârșitul guvernării PSD-ALDE?

Ioan Rus a anunţat că mai sunt nume grele din PSD care-şi vor anunţa în zilele următoare trecerea la Pro România. În mod sigur şi parlamentari. Deja la Camera Deputaţilor coaliţia PSD-ALDE nu mai are majoritate. Primarii vor pune o presiune uriaşă pe parlamentarii din judeţele lor să nu voteze bugetul, dacă nu conţine sumele cerute de ei. Dragnea nu a reușit să tempereze supărarea edililor la întâlnirea de miercuri.

Lipsiți de o majoritate parlamentară și aflați în situația de a nu avea adoptat bugetul pe 2019, guvernul se află într-o situație extrem de vulnerabilă. Sunt semnele care prevestesc sfârșitul guvernării PSD-ALDE. Dacă legea bugetului nu va trece, Opoziția ar putea specula momentul. Rămâne de văzut cum se vor desfășura lucrurile în zilele ce urmează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *