Skip to content
Societate

Legea cartelelor prepay. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinești din 2020 pentru achiziționarea unei cartele preplătite

carasanul.ro

Guvernul a decis, printr-o Ordonanță de Urgență, condițiile pe care utilizatorii vor trebui să le îndeplinească la achiziționarea unei cartele SIM preplătită, iar prima condiție este prezentarea buletinului de identitate.

Potrivit actului normativ, furnizorii de telefonie mobilă au obligația de a colecta datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM. Decizia va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020 și va fi obligatorie pentru cei care cumpără cartele preplătite după această dată. De asemenea, până la 1 septembrie anul viitor, cei care au cumpărat cartele anterior aplicării deciziei trebuie să-și prezinte datele de identificare.

Persoanele care deja au o cartelă prepay, dar și cei care achiziționează una până la data de 31 decembrie a.c., vor avea la dispoziție opt luni pentru a transmite datele de identificare. Aceste date vor fi puse la dispoziția Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență și utilizate în conformitate cu prevederile de colectare a datelor cu caracter personal.

O altă reglementare importantă a ordonanței de urgență este referitoare la creșterea amenzilor pentru apelurile false la 112. Prin urmare cuatumul amenzilor pentru apelurile false a crescut de cinci ori, de la 1.000 la 5.000 de lei.

Proiectul de lege privind achiziția cartelelor prepay doar cu buletinul, inițiat de actualul deputat PMP Petru Movilă, a fost respins de Parlament, atât în 2011, cât și în 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *