Skip to content
Politică

Legea combaterii spălării banilor. Elena Calistru, Funky Citizens: O îngropare în birocrație a democrației! EXCLUSIV

Facebook/ Elena Calistru

Legea privind combaterea spălării banilor a fost adoptată miercuri de Camera Deputaţilor, după ce iniţial fusese respinsă. Mai mult, au apărut controverse legate de unele prevederi care ar avea un impact negativ asupra ONG-urilor.

CITIȚI MAI MULTE AICI: Scandal MONSTRU în Parlament: Legea privind combaterea spălării banilor, adoptată după ce inițial a fost votată și respinsă

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura miercuri cu liderul ONG-ului Funky Citizens pentru a transmite poziția sa și a organizației pe care o conduce legată de felul în care s-a desfășurat votul în Parlament. Astfel, actvista civică a atras atenția că este necesară o decizie a CCR cât și o investigație în Parlament legată de reluarea procedurii de vot.

Procesul în sine este unul destul de dubios în sensul în care reluarea votului este cel puțin problematică și aici va trebui să avem o decizie a CCR și o investigația în sesiunea aceasta parlamentară în legătură cu reluarea procesului de vot. Într-un final, cred că argumentul major o să fie că plenul este suveran și că Parlamentul are voie să facă aproape ce vrea el. Din câte am înțeles de la partidele de opoziție și din unele ieșiri publice, această lege va fi contestată la CCR atât pe conținut cât și pe procedură. Problema cea mai mare este legată de faptul că încă o dată graba a stricat treaba și a oferit posibilitatea unor interpretări abuzive. Noi atenționăm încă de anul trecut despre faptul că această directivă europeană folosită ca pretext pentru această lege trebuie transpusă, iar în martie am publicat pe Funky Citizens chiar o analiză legat de care sunt problemele în legătură cu legislația pe zona de spălare a banilor. Noi am recomandat ca această lege să treacă, numai că ceea ce au făcut guvernanții noștri după ce au așteptat luni la rând și ne-au dus în procedură de infringement pe transpunerea acestei directive, este că au profitat de moment pentru a introduce niște prevederi care sunt extrem de birocratice și care de fapt au natura de a bloca activitatea ONG-urilor care lucrează cu mulți beneficiari. Nu îmi dau seama dacă motivul pentru care s-a ajuns în această situație este acela de a mai îngropa în birocrație și a lăsa mai puțin timp pentru revolte sau altfel de poziții incomode pentru ONG-uri sau dacă pur și simplu această situație vine dintr-o neînțelegere a scopului directivei”, a precizat președintele organizației Funky Citizens.

Mai mult, chestionată care sunt efectele negative pe care această lege le poate aduce ONG-urilor, Elena Calistru a menționat că vor suferi mai ales organizațiile sociale care au mulți beneficiari și care vor trebui să raporteze în 30 de zile numele acestora.

Pentru a reflecta problema situației, liderul Funky Citizens a dat exemplul celor de la Salvați Copiii care vor fi nevoiți să raporteze identitatea bebelușilor care beneficiază de pe urma incubatoarelor acestei organizații care sunt donate statului român.

Una din problemele majore din această lege legată de ONG-uri este că se instituie obligația organizațiilor de a raporta în legătură cu beneficiarii finali ai activităților lor. Ori, dacă este să ne uităm în directiva europeană, întreaga filosofie este aceea de a vedea care sunt beneficial owners. Cred că traducerea în engleză aici joacă un pic de feste legiuitorului român pentru că întreaga idee acolo este ca în cazul fluxurilor financiare să ne dăm seama cui folosesc banii respectivi, adică cine are acces la ei nu beneficiarii unor activități.

Exemplul cel mai bun în această privință vine din zona organizațiilor din domeniul social. Cei de la Salvați Copiii au dat un exemplu foarte bun. Respectiv, la cum arată legea în acest moment, se poate interpreta faptul că ei trebuie să raporteze în termen de 30 de zile identitatea bebelușilor care beneficiază de pe urma incubatoarelor pe care această organizație le donează statului român, în vreme ce acționarii care au mai puțin de 25% din acțiunile la o companie nu sunt neapărat obligați să facă acest lucru.

Filosofia directivei este un pic diferită. Mai degrabă vrem să știm cine este cel care deține o companie care poate are contracte cu statul român sau care poate are activitatea organizată prin acțiuni la purtător ș.a.m.d. și nu neapărat care sunt copilașii care beneficiază de pe urma acțiunilor unei organizații nonguvernamentale”, a mai adăugat activista civică.

Totodată, întrebată dacă se poate vorbi despre o acțiune nedemocratică, Elena Calistru a tranșat ferm răspunsul evidențiind că „este o îngropare în birocrație a democrației”.

Este o îngropare în birocrație a democrației. Și în acest moment ONG-urile raportează. Dacă intrați pe site-ul nostru, de exemplu, veți vedea că noi punem cu totul bilanțul pe care îl trimitem și la ANAF. Problema nu este una de raportare financiară. Problema este una de birocrație, de dosar cu șină și nu neapărat de revoltă a cuiva legată de procedurile de transparență. Nu poți să îngropi o ONG și mai ales organizațiile mici și care lucrează cu mulți beneficiari. Organizațiile din domeniul social sunt cele mai afectate, cele care se ocupă de copiii cu autism, de persoanele cu dizabilități ș.a.m.d. Noi, la Funky Citizens, de exemplu nu avem foarte mulți beneficiari pentru că în principal munca noastră este legată de a face analize, propuneri de politică publică etc. Nu suntem dintre cei afectați din prima linie, dar mi se pare că în cazul în care această acțiune este premeditată împotriva ONG-urilor, din păcate, dorința unora dintre guvernanți, politicieni de a închide gura societății civile se restrânge fix pe organizațiile care fac cel mai mult bine lucrând direct cu beneficiarii și cei din categoriile vulnerabile, a conchis Elena Calistru în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *