Skip to content
Politică

Legea dării în plată, discutată în Parlament. Ce se întâmplă cu programul Prima Casă

Legea dării în plată, discutată în Parlament. Ce se întâmplă cu programul Prima Casă.

Deputatul PNL Daniel Zamfir, inițiatorul legii dării în plată, a avut miercuri seara a patra rundă de discuţii cu reprezentanţii PSD.

„Am convenit ca programul Prima Casă să fie exclus de la aplicarea legii, asupra plafonului de 250.000 de euro noi menţinându-ne părerea că este discriminatoriu acest plafon, dar am ales soluţia raţională care să permită aplicarea legii, urmând ca CCR să decidă dacă prevederea este sau nu neconstituţională, şi am mai stabilit o formulă în care legea să se aplice şi creditelor de nevoi personale cu ipotecă”, a declarat Daniel Zamfir

Mai mult, iniţiatorul legii s-a declarat optimist, la finalul celei de a patra consultări pe care a avut-o cu PSD, informează Romaniatv.net

„In urma negocierilor cu dnul Viorel Stefan, la care au paticipat pe langa prof Piperea, vicepresedintele Comisiei Juridice Ioan Cupsa, Alin Iacob de la AURSF, Catalin Voievozeanu de la GCCC si av.Alexandra Burada, am sentimentul ca am ajuns la o formula care chiar daca nu e cea pe care ne-am dorit-o initial,e una acceptata de toti participantii la negociere care va face ca legea sa acopere marea majoritate a cazurilor! Asta in situatia in care nu vom avea surprize asa cum a fost la Senat!”, a scris Daniel Zamfir pe Facebook.

Modificarea legii dării în plată a stârnit un val de reacții și pe rețelele de socializare.

„Legea se va aplica si celor cu credite de nevoi personale cu ipoteca (n.n. – nr acestora este, cf BNR, de peste 160 de mii), indiferent daca au fost contractate cu destinatia de locuinta ori au fost garantate cu imobile care au fost sau sunt folosite ca locuinta. Legea se va aplica si debitorului care a constituit ipoteca pe terenul pe care s-a construit/ar fi urmat sa se construiasca o casa, precum si imobilele – teren sau constructii puse in garantie de terti ori de membrii familiei debitorului principal.

In genere, discutia s-a concentrat pe ideea de locuinta, dar a rezultat clar ca legea are ca scop nu debarasarea debitorului de un imobil, ci liberarea sa si a familiei sale (precum si a fideiusorului) prin darea in plata de datoriile care l-ar putea covarsi toata viata in lipsa darii in plata.

În Comisia juridica vor fi decise si celelalte 2 amendamente discutate saptamana trecuta, respectiv, plafonul de 250 de mii de euro si excluderea creditelor Prima casa. Sper ca lucrurile sa se transeze rapid, intrucat, cel putin aparent, cele doua forte politice s-au pus de acord asupra amendamentelor la lege.
Imi mentin parerea ca niciunul din aceste amendamente nu se justifica dar, in lipsa unui acord politic asupra formei initiale a legii, forma amendata este mai buna decat respingerea legii”, a scris şi Gheorghe Piperea pe pagina de Facebook.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *