Skip to content
Politică

Legea dării în plată: Virgil Popescu garantează că măsura este în beneficiul românilor cu credite imobiliare

Legea darii in plata pare a deveni un subiect de dispută între banci și parlamentari.

Bancherii fac în acest sens presiuni impotriva legii darii in plata,mai ales că unele instituții au oferit un răspuns agresiv la această lege. Astfel, Raiffeisen a crescut avansul la 35% la lei şi 40% la euro la creditele pentru locuinţe.

Vicepreședintele PNL Virgil Popescu a comentat subiectul, miercuri seară, în emisiunea „La ordinea zilei” de la postul Antena 3 făcând precizări despre parcursul pe care îl va avea legea și prezentând cu această ocazie poziția liberalilor. Totodată, demnitarul liberal a punctat și că legea dării în plată este benefică pentru clienții băncilor:

„Domnul Zamfir este deputat PNL iar in sedinta biroului politic national al PNL aceasta lege este prioritara. Trebuie sa ne uitam in curtea Parlamentului. Acolo se va dezbate aceasta lege. Presedintele Iohannis a intors legea, se va discuta pe de ce s-a intors legea. Eu nu cred ca băncile vor castiga din aceasta lege a darii in plata. Un credit este un parteneriat intre o banca si un client iar bancile pana acum n-au avut decat profit. E momentul sa inteleaga ca ei lucreazs pe o piata europeana si ei trebuie sa isi asume aceleasi riscuri, riscul cu clientul. Aceasta lege protejeaza cat de cat clientul. O baca daca mareste la 40% avansul risca. Banca la un moment dat va reduce acel avans. Simt un iz…o banca care incearca sa si protejeze privilegii. E adevarat ca aceasta lege a darii in plata nu trebuie sa ajunga la abuzuri. An vazut declarațiile domnului Zamfir, un amendamanet ca a trecut la consumator. Nu va mai putea (Klaus Iohannis-n.r.) constitutional sa dea legea inapoi. E de acord cu legea. Este prioritate legislativa pentru PNL. Noi ne-am asumat ca pana in aprilie legea va pleca la promulgare.”, a conchis Virgil Popescu pe această temă.

Pe de altă parte, deputatul PNL Daniel Zamfir, initiatorul legii dării în plată a intrat, miercuri seară, în legătură telefonică directă în emisiunea de la Antena 3 pentru a oferi clarificări cu privire la această lege : „In primul rand, as dori sa lamuresc un lucru. Persoanele fizice care au luat credite pentru afaceri nu beneficiaza de aceasta lege. Am depus ieri amendamentul prin care am clarificat aceasta chestiune. Legea priveste persoane fizice, consumatori si nu profesionistii exclusi de la aceasta lege. A fost si ingrijorarea presedintelui. Lucrul asta va fi clarificat. In ceeace priveste banca aceea care a amenintat, banca asta are o mare problema. Banca asta conform raportului Curtii de Conturi a deturnat banii de la programul Prima Casă. Legea asta nu poate fi o sperietoare. Bancile care opereaza in Romania isi vor rupe dintii sa dea credite pentru Prima Casa. E o piata concurentiala. Ei gandesc sa creeze in randul parlamentarilor acest tip de presiune: uitati unde duce populatia. Saptamana viitoare deja va intra în comisiile de la Senat, sper ca la sfarsitul lui febrarie sa se voteze in plenul Senatului dupa care va intra in martie in plenul Camerei Deputatilor.”, a mai spus Daniel Zamfir.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *