Skip to content
Puterea Știrilor Video

Legea educației, sabotată de „abordările electorale” ale partidelor. Csaba Asztalos (CNCD): „Totul e prin prisma alegerilor și prin prisma sondajelor”

captură Puterea Știrilor

Șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat la „Puterea Știrilor” că forma finală a legilor educației va fi afectată de „abordările electorale” ale partidelor parlamentare care se pregătesc deja de cele patru runde de alegeri din 2024. „Totul e prin prisma alegerilor și prin prisma sondajelor, prin prisma prejudecăților care există la nivelul votanților” și mai puțin prin prisma interesului public, a punctat șeful CNCD.

„Noi, de fapt, suntem în an electoral, adică peste un an și un pic, în iunie, vom avea alegeri europarlamentare. Să lansezi în dezbatere publică și în dezbatere parlamentară un proiect de lege de anvergura unei legi a educației într-un an electoral nu cred că este cea mai bună abordare pentru că totul se interpretează într-un context electoral mai accentuat și atunci probabilitatea să identifici o soluție sau soluțiile cele mai bune sunt afectate de aceste abordări electorale. Totul e prin prisma alegerilor și prin prisma sondajelor, prin prisma prejudecăților care există la nivelul votanților și atunci politicianul sau experții sau consultanții politici măsoară, iar opiniile vor fi în funcție de care cum ar putea să își mai crească cotele, avantajul în sondaje și nu asupra interesului public, al elevului, al cetățeanului într-o lege a educației.

Schimbarea era necesară de mult în educație, dar din 2011 noi am adoptat o lege a educației prin asumare de răspundere a Guvernului în fața Parlamentului, deci nu am avut o dezbatere parlamentară. Nici nu cred că s-a răcit legea și a fost publicată în monitorul oficial, legea Funeriu, după care au urmat valuri de legi de modificare, sute de modificări care au făcut praf acea lege care era o premisă bună pentru societatea noastră, dar nu s-a întâmplat. Ori acum noi suntem cu un proiect de lege care, dacă va intra în Parlament în acest an electoral, în contextul competiției politice, legea va fi zdruncinată, ca să mă exprim elegant, adică aș fi curios cum intră și cum iese din Parlament”, a declarat șeful CNCD, Csaba Asztalos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *