Skip to content
Politică

Legea falimentului personal, întoarsă. Piperea arată adevăratul vinovat EXCLUSIV

economica.net

Președintele Klaus Iohannis a retrimis, luni, Parlamentului – spre reexaminare – Legea insolvenței persoanelor fizice (așa-numita „Lege a falimentului personal”). Avocatul Gheorghe Piperea arată cine este principalul vinovat de această situație.

CITIȚI ȘI: Lovitură pentru debitori: Iohannis întoarce Legea falimentului personal

Amintim că juristul s-a remarcat drept unul dintre principalii critici ai proiectului de act normativ inițiat de către deputatul PSD Ana Birchall, cel mai important contraargument al profesorului universitar referindu-se la faptul că, odată legea intrată în vigoare, cererile de intrare în insolvenţă a persoanelor fizice nu se vor mai depune la instanţe judecătoreşti, ci la câte o comisie ce urmează să fie înfiinţată la nivelul fiecărui judeţ, precum şi la nivel central.

„Procedura nu mai este una judiciară. Aceasta este cea mai mare problemă. Procedura aceea de reorganizare, de reeşalonare, se desfăşoară în afara tribunalului. Nu se mai poate pune problema unei protecţii a tribunalului şi de aici decurg foarte multe consecinţe neplăcute. Prima problemă pe care vreau să o ridic în atenţie este: comisiile acelea locale de insolvenţă trebuie să fie constituite din diverşi membri care sunt reprezenţi ai unor birocraţii, ai unor instituţii birocratice – Fiscul local, Fiscul central, executorii judecătoreşti. Asta este o absolută tâmpenie să ai în comisia de insolvenţă un executor judecătoresc. Adică, el votează pentru reeşalonare pe 5 ani luându-şi pâinea de la gură”, a detaliat Gheorghe Piperea, în mai 2015, la Gândul LIVE.

În opinia sa, componenţa acestor comisii reprezintă o problemă, deoarece membrii s-ar afla într-un conflict de interese.

„Fiscul (care este creditor şi care este interesat să îşi recupereze creanţa) va trebui să voteze pentru o reducere a datoriei fiscale, ceea ce este aberant. Să vedem ce va spune Comisia Europeană dacă Fiscul va semna o astfel de reducere dacă nu cumva va fi considerat un ajutor de stat. Banca, de asemenea, trebuie să voteze în comisia respectivă să îşi reducă creanţa”, a afirmat avocatul, pentru site-ul citat.

Acum, în declarația oferită, luni, pentru PSnews.ro, juristul a criticat guvernul de tehnocrați pentru că „nu a făcut ceea ce trebuia, astfel încât să intre în vigoare această lege, să fie operațională”.

 

„Nu este o veste bună și nici nu este o oportunitate pentru a se rediscuta această lege, care este foarte greșită, cu foarte multe lacune și care n-are nimic din scopurile pe care trebuie să le aibă o procedură de insolvență, care procedură de insolvență înseamnă fie o a doua șansă pentru restructurare, fie o ștergere a datoriilor pentru falimentele scuzabile. Dar ceea ce a făcut președintele a fost să retrimită în Parlament legea care a devansat termenul pentru mâine și asta spune că, în decurs de 10 luni de zile, guvernul Cioloș nu a făcut ceea ce trebuia, astfel încât să intre în vigoare această lege, să fie operațională, ne-a explicat Piperea.

În continuare, Gheorghe Piperea s-a arătat sceptic că legea ar fi putut intra în vigoare până la finele acestui an.

„Eu, personal, mă îndoiesc că, până la 31 decembrie 2016, o să intre în vigoare această lege, pentru că nu doar că nu există norme metodologice, dar nu există nici o organigramă pentru ANPC, de oameni noi și cu atât mai puțin nu există organigramă pentru judecătoríi, care să se ocupe cu această lege. Și, neexistând organigrame, planuri de ocupare a acestor posturi, evident că nu există nici buget. În consecință, gestul făcut de domnul președinte (mă rog: un gest constituțional, de altfel) demonstrează că, din păcate, aici ne aflăm în prezența unui alt insucces major al guvernului Cioloș, care se adaugă la multe altele – cum ar fi, spre exemplu, povestea aceea neplăcută: Cu… mințenia Pământului, a încheiat avocatul Piperea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *