Skip to content
Politică

Legea gazelor offshore. Remus Borza, verdict spinos: crimă, prostie sau trădare națională?

expressdebanat.ro
" "

Deputatul independent Remus Borza (ex-ALDE) lansează un verdict spinos în legătură cu Legea gazelor offshore.

Într-un articol publicat vineri pe blog, parlamentarul de Brașov deplânge vânzarea resurselor statului român de-a lungul perioadei postdecembriste, susținând că unele dintre aceste cazuri au reprezentat „tributuri” plătite către diverse puteri străine pentru acceptarea României în Uniunea Europeană.

" "
" "

„După 2000, am trecut într-o nouă etapă de spoliere a resurselor țării. Dacă în primii zece ani de tranziție de nicăieri spre niciunde am vândut tot ce se putea vinde pe palierul upground, după 2000 am început să vindem pe palierul underground. În perioada 2004-2008, am vândut rezervele de petrol și gaze din perimetrele onshore (continentale), pentru ca în perioada 2008 – 2018 să vindem rezervele de petrol și gaze din perimetrele offshore (platoul continental al Mării Negre). Urmează rezervele de cupru, aur și alte metale rare. După care vom ajunge ca în poezia lui Octavian Goga: Munții noștri aur poartă / Noi cerșim din poartă în poartă.

Într-o economie de piață, nu e neapărat o crimă când un stat își vinde resursele. E doar prostie. Dar e un act de trădare națională când le vinde ieftin. Ori toate guvernele României de după 90 nu au știut să vândă și să se vândă decât pe prețuri derizorii. Am fost dintotdeauna foarte voluntari când e vorba de a da, timizi, complexați și umili când e vorba de a cere. În UE nu am intrat de frumoși, deștepți sau vrednici. Am intrat plătind un greu tribut tuturor înaltelor porți, fie că vorbim de Marea Britanie, Germania, Austria, Franța sau Italia. Parte din acest tribut a fost și privatizarea către OMV a Petrom”, detaliază Borza.

În continuare, avocatul arată cu degetul spre nivelul derizoriu al redevențelor stabilite în guvernările anterioare, precum și către forma Legii offshore care ieșise din Senat și care în mod evident avantaja companiile străine exploatatoare de hidrocarburi în Marea Neagră.

Citiți AICI întregul material, unde argumentația lui Remus Borza este ilustrată cu cifre.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *