Skip to content
Politică

Legea gazelor offshore: un jurnalist îi pune la punct pe petroliști. Lecția Chevron

offshoreenergytoday.com
" "

Legea gazelor offshore continuă să genereze dezbateri. Vedeți mai jos ce jurnalist îi pune la punct pe petroliști și cum trasează el o paralelă între cazul actual și cel de acum câțiva ani, cu gigantul american Chevron.

Într-un status publicat miercuri pe Facebook, ziaristul Lucian Davidescu de la România Curată demontează mesajele alarmiste lansate de către companiile exploatatoare de hidrocarburi, potrivit cărora se vor retrage in corpore de la Marea Neagră odată cu intrarea în vigoare a variantei Legii offshore care a plecat din Camera Deputaților (deci aceea în care statul iese mai câștigat decât în versiunea votată de Senat).

" "
" "

Mai mult: gazetarul susține că discuțiile legate de o eventuală ordonanță care să le ofere mai multe câștiguri petroliștilor nu sunt decât praf în ochii lobby-iștilor.

„Orice speranță din partea concesionarilor că pot obține mai mult este deșartă. Dacă legea se întoarce în Parlament, ea va conține taxe egale sau mai mari ca cele stabilite deja. Iar o ordonanță de urgență care să cedeze înapoi din taxele stabilite de Parlament ar fi de-a dreptul sinucigașă… Eventualele discuții despre vreo ordonanță par mai degrabă o altă diversiune care să adoarmă simțurile lobbiștilor. Nimeni nu va fi dispus, politic vorbind, să dea cadou nici măcar un miliard de euro dintre cele 10-12 stabilite acum”, punctează Davidescu.

Același Lucian Davidescu susține că firmele exploatatoare ar face bine să rămână în perimetrele românești din Marea Neagră, retragerea urmând să le fie neprofitabilă.

„Pentru Petrom, de exemplu, ar fi oportun să scoată gaz pentru statul român chiar și gratis (sau cu o mică marjă operațională, pusă acolo mai mult din curtoazie). În lipsa cantităților de acolo, OMV și Petrom riscă să devină irelevante în această parte a Europei (pentru Vest e OK, se bazează pe ce-i livrează Gazprom).

După principiul „ai grijă ce-ți dorești că s-ar putea să se întâmple”, o variantă modificată a legii ar putea merge inclusiv după principiul „Tot profitul la bugetul public”.

Nici măcar Exxon nu este prea departe de această situație. După ce compania a fost forțată de sancțiuni să se retragă din explorările comune cu Rosneft din zona rusă a Mării Negre, costurile de oportunitate pentru a se retrage acum complet din regiune ar fi enorme.

În cazul Lukoil… la fel ca și nouă, lor le place să piardă bani… le dă senzația că astfel fac ceva „strategic”. Diferența față de noi este că barem au de unde.

Prin urmare, pentru concesionari, cea mai inspirată decizie de afaceri ar fi să accepte toate condițiile impuse prin noua lege, să iasă public să o spună, apoi să se apuce de muncă”, detaliază Davidescu.

Citiți AICI întreaga postare, unde Lucian Davidescu amintește de scandalul Chevron și corelează actuala dezbatere legată de exploatarea gazelor naturale cu politica Vestului împotriva Rusiei.

" "

1 comentariu la “Legea gazelor offshore: un jurnalist îi pune la punct pe petroliști. Lecția Chevron

  1. Schimbarea legii si distrugerea oricarei siguranta pentru investitori cu siguranta dauneaza. Ar trebui sa se gandeasca mai intai ca in timp ce ei amana aceasta decizie, gazul devine mai putin profitabil. Statul ar avea de castigat foarte mult din aceste investitii si ar trebui sa profite de aceasta oportunitate, nu sa o distruga prin modificari aberante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *