Skip to content
Politică

Legea gazelor offshore. Virgil Popescu: România devine un pol de securitate și stabilitate energetică în regiune! EXCLUSIV

" "

Camera Deputaţilor a votat, miercuri, în calitate de for decizional, legea offshore privind condiţiile în care se vor realiza exploatările de gaze din Marea Neagră, cu 170 de voturi ”pentru”, trei ”împotrivă” şi o abţinere.

Amendamentul PNL, la legea offshore, potrivit căruia titularilor acordurilor petroliere li se aplică regimul fiscal specific aplicabil activităţii de explorare, dezvoltare şi abandonare desfăşurate în baza acordurilor existente a fost, așadar votat.

" "
" "

DETALII AICI: UPDATE Deputații au decis: legea offshore privind exploatările de gaze din Marea Neagră a fost votată

În acest context, deputatul PNL Virgil Popescu – vicepreședintele Comisiei pentru industrii și servicii din forul legislativ inferior – a oferit miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în care a vorbit despre efectele, pe termen scurt, mediu și lung, pe care le va avea legea mai sus menționată.

Astfel, încă de la începutul discuției, liberalul a ținut să sublinieze că toate amendamentele PNL au fost acceptate, ceea ce a determinat partidul să susțină proiectul legislativ,

”PNL a anunțat că dacă principiul stabilităţii şi predictibilităţii va fi introdus în lege, o vom susține. În Comisii, ieri, s-a respins, astăzi, în Camera Deputaților s-a aprobat doar cu 8 abțineri, restul a fost în unanimitate. În acest context, am anunțat că dacă se va adopta principiul stabilităţii şi predictibilităţii, PNL va susține legea. Toate amendamentele noastre au fost acceptate. Și cererea președintelui de reexaminare a fost acceptată în totalitate și atunci PNL, evident, a declarat că susține legea. La vot, însă, nu am mai apucat să votăm pentru că a fost un scandal amplu pe legea de spălare a banilor, au reluat votul. Nimeni din opoziție nu a mai apucat să voteze. Nu au votat decât ei și au fost 170 de voturi. Nu a votat decât PSD și ALDE legea offshore”, a declarat Virgil Popescu pentru PSnews.ro

Pe de altă parte, liberalul adus în discuție și reacția președintelui PSD, Liviu Dragnea, atrăgându-i acestuia atenția că  actualul Guvern ”a arătat că nu știe ce vrea și că se răzgândește de la o lună la alta”.

„Am văzut că domnul Dragnea a avut o declarație în care a spus că nu considera necesară introducerea în lege a articolului legate de stabilitate și din ce îmi aduc eu aminte, în prima variantă a legii în varianta Tudose aprobată de Senat nu exista niciun venit suplimentar, în a doua variantă a legii exista un venit suplimentar, în a treia variantă a legii, aprobată din nou de Senat, exista un venit suplimentar mascat pe care niciodată nu îl încasa statul român, și abia în a 4 a variantă a legii, în care domnul Dragnea nu s-a mai amestecat s-a găsit o formă și de impozit pe venit și ca amendamentele să fie acceptate, inclusiv acesta al predictibilității și sustenabilității. Cred că erau absolut necesare acele articole pe predictibilitate și sustenabilitate pentru că Guvernul condus de Liviu Dragnea a arătat că nu știe ce vrea și că se răzgândește de la o lună la alta. Ori, nu poți atrage investitori dacă te răzgândești de la o lună la alta”, a continuat acesta.

Nu în ultimul rând, chestionat în legătură cu efectele pe care le va produce această lege în perioada următoare, Virgil Popescu a replicat:

Investitorii au un cadru legal prin care pot da drumul la investiții. Statul român câștigă just în perioada de exploatare, cam jumătate câștigă statul român, jumătate câștigă investitorul. Gazele din Marea Neagră vor merge către români, pentru că banii din taxele pe extragerea gazelor se duc către înființarea de distribuții de gaze naturale și extinderea celor existente și se duc în casele românilor, și evident, va scădea factura la încălzire. Practic, dacă statul român câștigă din demararea acestor investiții, poporul român câștigă din faptul că au acces la gazele românești care, fiind mai multe pe piață, vor fi și mai ieftine. Investitorii câștigă, întrucât demarează aceste investiții cu un evident profit și nu aș vrea să lăsăm la o parte latura de securitate energetică. Odată demarate aceste investiții, România devine un pol de securitate și un pol de securitate și stabilitate energetică în regiune. Este unul dintre cele mai importante câștiguri pe care România le va avea pe termen scurt și mediu.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *