Skip to content
Politică

Legea grațierii, în fața ultimului hop. Turcescu: O pedeapsă cu executare ar trebui dusă la capăt! EXCLUSIV

jurnalistii.ro
" "

Senatul se pregătește să trimită proiectul de Lege a grațierii către Camera Deputaților, după ce în forul superior din Parlament aceasta a fost adoptată în mod tacit.

Legea graţierii este trimisă în Parlament şi de la 1 septembrie va începe dezbaterea ei. Sunt şi celelalte măsuri complementare pe care ştiu că ministrul Justiţiei le are în vedere şi le-a şi anunţat”, a anunțat președintele ALDE, în cadrul unei emisiuni tv la Antena 3.

" "
" "

Tăriceanu a adus aminte de faptul că grațierile periodice reprezentau o soluție la care recurgeau și autoritățile comuniste, cosiderând că aceasta ar trebui să fie reluată și în prezent.

În timpul regimului comunist înssă, grațierile erau apanajul președintelui, iar o astfel de măsură, aplicată doar pe cazuri punctuale, ar putea fi recomandată și de reprezentanții Opoziției.

Sunt sceptic în ceea ce privește regimul grațierilor care este discutat  în ultima perioadă. O pedeapsă cu executare trebuie dusă la capă. Pe parcurs, dacă se văd semne vizibile de îndreptare, dar nu de genul scriitorilor prolifici de pușcărie din ultimii ani, se poate recurge la grațiere sau eliberare condiționată.

La fel, în anumite cazuri speciale, bolnavi, de exemplu, dar nu bolnavi închipuți din categoria Omar Hayssam, pot fi acordate grației. Ele trebuie să fie cazuri punctuale, judecate de foruri care să facă o judecată corectă asupra spețe. În măsura în care e vorba de fapte administrative care nu implică prejudicii uriașe asupra bugetului poate fi luată în calcul grațierea.

Dar, grațierea, din punctul meu de vedere, ar trebui să rămână apanajul președintelui, pentru aceste cazuri punctuale”, subliniază deputatul PMP, Robert Turcescu.

Proiectul legii grațierii este împins în față de actuala putere politică pe fondul crizei din penitenciarele din România, unde condițiile inumane de trai au atras critici dure din partea organismelor internaționale.

Măsura este privită cu suspiciune, totuși, în contextul în care ea ar putea să reprezinte o cale ușoară pentru „băieții deștepți” de a scăpa de brațul legii.

În plus, Turcescu amintește faptul că vorbim deja de două tipuri de deținuți chiar și în acest moment, cei proveniți din rândul oamenilor simpli și cei cu statut de VIP păstrat până și după gratii.

”Recunosc, condițiile de detenție în închisorile din România sunt unele extrem de dure, în multe cazuri, mai ales pentru cei care nu beneficiază de statutul de VIP în penitenciare. Sunt și cazuri în care detenția este relativ lejeră, iar cazul Borcea este unul relevant în această privință, și nu numai el, au mai fost și alții.

Dar, un proiect de grațiere în beneficiul unor băieți deștepți, care au reșit să fenteze de atâtea ori Justiția, nu știu dacă este cea mai bună variantă”, consideră Turcescu.

O contră va veni și de la PNL, deputatul Alina Gorghiu anunțând că proiectul i se pare nejustificat, atâta vreme cât recomandările CEDO fac referire la implementarea unor soluții alternative de executare a pedepselor privative de libertate, așa cum ar fi arestul la domiciliu și supravegherea electronică.

Nu există altă soluţie care să poată fi implementată în timp scurt. PNL şi societatea românească nu vor accepta graţierea. Este necesar ca Guvernul să identifice soluţiile de finanţare a unui sistem de acest fel, inclusiv privitor la brăţările electronice, nu Parlamentul. Nu înţeleg logica Ministerului Justiţiei. Nu la Parlament trebuie aruncată pisica, banii sunt la Guvern”, a explicat Gorghiu, citată de news.ro.

Legea grațierii și OUG 13, prin care guvernul PSD-ALDE a intenționat să modifice rapid actualele coduri penale au stârnit valuri de proteste publice, șirul de manifestații fiind așteptat să de reia în această toamnă, odată cu demararea discuțiilor pe Legea grațierii în Camera Deputaților.

1 comentariu la “Legea grațierii, în fața ultimului hop. Turcescu: O pedeapsă cu executare ar trebui dusă la capăt! EXCLUSIV

  1. Aveți tupeu mare și nesimțit sa deschideți gura. Grațierea trebuie data în România fie ca vreți voi sau nu. Din păcate în pușcăriile românești sunt doar gainarii care nu au pile , mishmashuri, nu au bani de șpăgi sa cotizeze la procurori, în timp ce infractorii cei mai mari ( mare parte din procurori) stau lejer pe salarii uriașe și fac legea. Nesimtitilor. Dar aia care taie ilegal păduri?? Aia nu trebuie sa stea în puscarie?? Din 2milioane de hectare pădure au rămas 4000 de hectare. Unde e justiția? Unde e DIICOT? nu mai are bani de ancheta? Sau primește cotizație?? Nenorocitilor.nu va e rușine sa deschideți gura. Ați nenorocit și alungat pe toată lumea din tara asta cu DIICOT DNA PARCHETE ANAF mascați puscarii. Ați sărăcit tara în ultimul hal.tradatorilor. sunt tari care au grija și țin la populația lor nu ca voi trădătorilor!!!! O sa fiți judecați pe masura!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *