Skip to content
Puterea Știrilor Video

Legea lui Ionuț Simionca (PMP) produce efecte: primele bariere la trecerile la nivel cu calea ferată au fost instalate în zonele cu risc ridicat de accidente

Facebook/Ionut Simionca

Legea deputatului Ionuț Simionca, prin care sunt prevăzute bariere luminoase și acustice la toate trecerile la nivel cu calea ferată de pe drumurile europene și naționale care prezintă risc ridicat de producere a unor accidente rutiere, începe să producă efecte.

Invitat la ”Puterea Știrilor”, deputatul PMP a mărturisit că ideea acestui proiect legislativ i-a venit după ce a constatat numărul mare de accidente grave care s-au întâmplat la o astfel de trecere la nivel cu calea ferată în Bistrița-Năsăud, județul pe care-l reprezintă în Parlament.

”Eu vin din Bistrița-Năsăud, unde avem multe treceri la nivel cu calea ferată pe drumuri europene, unde UE ne obligă să construim pasarele. Se întâmplă foarte multe accidente. În Bistrița-Năsăud este o astfel de trecere la nivel cu calea ferată unde anul anul trecut au decedat 10 persoane.

Nimeni nu face nimic în acest sens. Vedem că cei de la CFR sunt deficitari la aceste bariere la trecerea la nivel cu calea ferată și apărut, astfel, necesitatea acestei legi, obligația pentru Guvernul României să instaleze astfel de bariere și semnale acustice și luminoase pe drumurile europene și pe drumurile cu pericol ridicat.

Uniunea Europeană ne obligă să construim pasarele, dar ar dura prea mult. Instalarea de bariere ar fi mai rapidă și ar salva vieți omenești.

Această lege a trecut, este o lege inițiată de mine, a fost promulgată de președintele României și este în vigoare. Și lucrurile au început deja să se schimbe. De exemplu, trecerea aceea unde au decedat 10 persoane are acum bariere”, a spus Ionuț Simionca la ”Puterea Știrilor”.

Legea promovată de deputatul PMP a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 26 iunie 2018.

„Trecerile la acelaşi nivel cu calea ferată ale tuturor drumurilor internaţionale „E” (drumuri europene – n.r.), precum şi ale drumurilor naţionale care prezintă un grad ridicat de risc de producere a accidentelor rutiere vor fi prevăzute cu bariere sau semibariere realizate de către administratorul căii ferate, cu avizul administratorului drumului şi al poliţiei rutiere”, se arată în lege. Încălcarea acestei prevederi se sancţionează cu amendă de la 50.000 de lei la 250.000 de lei, aplicată administratorului căii ferate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *