Skip to content
Politică

Legea offshore a fost promulgată. Principalele reglementări pentru exploatarea gazelor și petrolului

Noua Lege offshore a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus, în plenul Camerei Deputaților, că în urma adoptării acestui proiect de lege, poate începe exploatarea gazelor din Marea Neagră, blocată până acum.

„Avem certitudinea că într-o perioadă nu mai mare de 5 ani să putem să devenim cu adevărat independenți din punct de vedere energetic De altfel, primul proiect va demara luna viitoare. Este vorba de investițiile pe care Black Sea Oil&Gas le-a facut în Marea Neagră și după întâlnirea de ieri avem certitudinea că la sfârșitul lunii iunie vom avea prima moleculă de gaz extras din Marea Neagră care va intra în sistem”, a declarat și premierul Nicolae Ciucă.

Deputații din coaliția de guvernare au introdus un amendament în proiectul de modificare a Legii offshore, potrivit căruia Guvernul va putea impune restricții temporare atât de preț, cât și de vânzare pentru producția internă de gaze naturale din Marea Neagră, dar și din perimetre onshore de adâncime, în scopul asigurării consumului populației și CET-urilor care livrează agent termic sistemelor centralizate de încălzire, dar și pentru ca România să poată ajuta la nevoie alte state din UE, în cazul în care acestea s-ar confrunta cu crize de aprovizionare cu gaze.

„Guvernul, prin hotărâre, la propunerea Ministerului Energiei, poate introduce restricții temporare de preț și vânzare pentru cantitățile necesare în vederea asigurării consumului clienților casnici și producătorilor de energie termică destinată populației, precum și a celor necesare îndeplinirii obligațiilor subsumate mecanismelor europene de solidaritate prevăzute de reglementările europene. Aceste măsuri vor fi limitate în timp și scop și se vor aplica în mod proporțional cantităților totale de gaze naturale de producție internă”, prevede primul alineat al amendamentul.

Acesta mai stipulează că, în vederea protejării siguranței energetice a României, contractele bilaterale de tranzacționare a cantităților de gaze exploatate din perimetrele reglementate de Legea offshore vor fi notificate, pentru monitorizare, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) cel târziu înainte de data intrării în vigoare a acestora.

„Cantitățile comercializate prin contractele menționate (…) vor fi oferite în prealabil, spre vânzare cu prioritate statului român, prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, denumită în continuare ANRSPS. ANRSPS va accepta sau refuza oferta în termen de 7 zile de la recepția acestei oferte, absența unui răspuns echivalând cu un refuz al ofertei. În caz de refuz, titularii acordurilor au dreptul să continue cu vânzarea acestor cantități către terți. În situația în care cantitățile oferite prioritar către ANRSPS sunt comercializate către terți, prețul de vânzare al gazelor naturale nu va fi mai mic decât prețul oferit către ANRSPS„, mai stipulează amendamentul.

Varianta votată de Senat prevedea doar că: „Guvernul, prin hotărâre, la propunerea Ministerului Energiei, în situație de criză energetică și/sau de distorsiune a aprovizionării cu gaze naturale a României, poate lua măsuri de vânzare cu prioritate în Romania, a cantităților de gaze naturale extrase din perimetrele respective. În vederea protejării siguranței energetice a României, contractele bilaterale de tranzacționare a cantităților de gaze exploatate din perimetrele reglementate de prezenta lege, vor fi notificate, spre avizare, Autorității Naționale de Reglementare a Energiei. Pentru contractele menționate (…) statul român, prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale – ANRSPS va avea drept de preemțiune pentru achiziționarea cantităților de gaze ce urmează a fi tranzacționate, în condițiile contractuale negociate de către cei doi operatori economici”.

În rest, amendamentele propuse de membrii Comisiilor de Industrii și Finanțe din Camera Deputaților, cameră decizională, la proiectul de modificare a Legii offshore, și incluse în raportul pe fond al acestora pe draftul de act normativ vizează numai elemente de tehnică legislativă și păstrează toate prevederile esențiale votate săptămâna trecută de plenul Senatului, prezentate atunci de Profit.ro. Raportul cu amendamente, adoptat de cele două Comisii, au mers astăzi în plenul Camerei Deputaților pentru votul final.

Varianta pe care o aveți acum în față este mult îmbunătățită (față de Legea offshore în vigoare, adoptată în 2018 – n.r.); totodată, sunt lucruri care pot fi și mai mult îmbunătățite, și pe formă, și pe fond. Nu voi intra în detalii”, a declarat directorul executiv al Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG), Cătălin Niță, în debutul dezbaterilor din ședința Comisiilor reunite. Conform Digi 24, a izbucnit și un scandal în comisiile reunite de buget și industrii din Camera Deputaților, la dezbaterea legii offshore. Parlamentarii AUR au agresat invitații la dezbateri, în timp ce restul parlamentarilor au cerut evacuarea membrilor AUR participanți la ședința comisiei. La finalul dezbaterilor, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ar fi fost îmbrâncit de George Simion. „S-a pus în fața mea”, a fost replica liderului AUR.

Întregul articol poate fi citit aici

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *