Skip to content
Politică

Legea offshore în cifre: Cât gaz e în Marea Neagră, cât câștigă statul și cât câștigă investitorii, care este nivelul de impozitare

economica.net

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri Legea offshore, despre care liderii politici afirmă că ar urma să asigure independența energetică a României. Miza este reducerea importurilor de gaze din Rusia, în contextul războiului din Ucraina și al conflictului pe această temă dintre Moscova și Occident, arată o analiză realizată de Europa Liberă. (…)

Rezervele de gaze naturale din Marea Neagră sunt estimate la peste 200 de miliarde de metri cubi, iar un studiu Deloitte citat în proiect arată că exploatarea va aduce la buget circa 26 de miliarde de dolari până în anul 2040, din impozite pe profit, redevențe, contribuții sociale și alte taxe. În plus, ar urma să genereze peste 71 de miliarde de dolari PIB-ului României și ar crea sau menține peste 30.000 de locuri de muncă.

Potrivit legii, România va avea întâietate la cumpărarea gazului scos din acest perimetru, apoi surplusul va fi exportat.

Guvernul va câștiga 60% din exploatarea zăcămintelor, iar restul de 40% se va duce către investitori: companiile OMV şi Romgaz. Aceasta din urmă a cumpărat 50% din drepturile asupra perimetrului Neptun Deep de la Exxon.

Ce au adoptat deputații

Proiectul de lege pe care șeful statului ar urma să-l promulge prevede aceleași taxe pe toată durata exploatării care vor fi plătite de investitori.

În plus, este eliminată supraimpozitarea peste prețul de 45 de lei /MWh, aceasta aplicându-se gradual la prețul de peste 85 de lei /MWh, respectiv între 15 și 70%, în funcție de gradul veniturilor.

De asemenea, limita deducerilor din totalul impozitului pe veniturile suplimentare crește de la 30 la 40% și a fost eliminat obligația de a vinde 50% din producție pe piața internă, guvernul putând să intervină doar în situații de criză.

Aceleași prevederi se aplică și pentru exploatările onshore, adică cele de pe uscat.

Articolul integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *