Skip to content
Politică

Legea offshore în varianta PSD. Virgil Popescu: Va bloca investițiile din Marea Neagră! EXCLUSIV

Comisiile pentru industrii, pentru buget şi cea pentru administraţie de la Camera Deputaţilor s-au reunit marţi pentru dezbaterea Legii offshore. Comisiile au votat modificarea articolului 19 alineat (3) față de forma adoptată de Senat, la propunerea Grupului parlamentar PSD. S-au înregistrat 31 de voturi pentru, 10 împotrivă şi 4 abţineri. Cele mai multe amendamente adoptate aparţin grupului PSD. Raportul cu amendamentele adoptate urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

CITIȚI MAI MULTE AICI: UPDATE Legea offshore în varianta modificată de PSD a primit un vot favorabil de la comisii

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura marți cu deputatul PNL, Virgil Popescu, pentru a relata și analiza cele întâmplate astăzi în Parlament inclusiv din prisma consecințelor pe care Legea offshore în forma actuală le poate avea asupra României. Liberalul a precizat că a existat o majoritate ad-hoc PSD-UDMR în timp ce ALDE, nemulțumiți de modificările aduse de social-democrați au părăsit sala. Mai mult, parlamentarul PNL transmite faptul că de abia astăzi în cursul dimineții în jur de ora 10 au fost primite amendamentele PSD la Legea offshore, în timp ce aseară erau cele normale de la Senat.

Virgil Popescu trage semnalul de alarmă că această formă a Legii offshore va avea efecte dezastruoase asupra capitolului investiții pentru România: „părerea mea este că această lege dacă va fi adoptată va pune cruce investițiilor din Marea Neagră și vor fi blocate. Nu se va mai lua decizia de investiție anul acesta sau anul viitor. De asemenea investitorii au acorduri petroliere semnate în vigoare și se pot duce liniștiți să dea România în judecată deoarece există clauze de stabilitate în acele acorduri. Așadar pot merge la Curțile de Arbitraj și ne trezim că nici nu mai putem să avem vreo pretenție asupra acelor câmpuri offshore. Ne judecăm ca țară și vom pierde probabil, vom avea despăgubiri de plătit, statul pierzând pe ambiția lui Dragnea care s-a sucit de aseară până astăzi”.

„Au avut o majoritate ad-hoc PSD-UDMR, iar ALDE a ieșit din sală. Practic înăspresc regimul fiscal și față de această vară. Astă-vară investitorii au tras un semnal de alarmă pentru că în acea formă ei nu pot investi. Acum este un regim fiscal mai împovărător deci l-au înăsprit. Eu mă aștept ca mâine înainte de votul din plen să existe o declarație de la investitori. 

Am cerut demisia publică a lui Teodorovici pentru că este inadmisibil ca ministrul Finanțelor acesta să nu fie prezent, iar Ministerul Finanțelor să nu aibă un studiu de impact. Ne-a spus acum secretarul de stat de la Finanțe că ei acum au văzut amendamentele și nu au niciun calcul cu toate că noi le-am cerut de săptămâna trecută. 

Părerea mea este că această lege dacă va fi adoptată va pune cruce investițiilor din Marea Neagră și vor fi blocate. Nu se va mai lua decizia de investiție anul acesta sau anul viitor. De asemenea ei au acorduri petroliere semnate în vigoare și se pot duce liniștiți să dea România în judecată deoarece există clauze de stabilitate în acele acorduri. Așadar se pot duce la Curțile de Arbitraj și ne trezim că nici nu mai putem să avem vreo pretenție asupra acelor câmpuri offshore. Ne judecăm ca țară și vom pierde probabil, vom avea despăgubiri de plătit, statul pierzând pe ambiția lui Dragnea care s-a sucit de aseară până astăzi. Aseară erau amendamentele normale de la Senat. Nu era nimic modificat. Am primit amendamentele oficial și nu era nimic modificat față de varianta de la Senat prin secretariatul comisiei. 

Astăzi dimineață înainte de comisie pe la ora 10-10 și jumătate au venit modificările”, a declarat Virgil Popescu pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *