Actualul mod de calcul al pensiilor va suferi schimbări din 2024, punctul de pensie urmând să fie înlocuit cu punctul de referință, potrivit noii legi din domeniu, publicată în Monitorul Oficial. Totodată, documentul stabilește că toate pensiile stabilite pe baza legislației anterioare se vor recalcula, dar și că, în urma recalculării, pensiile nu vor putea fi mai mici decât anterior.
Invitată în emisiunea Puterea Știrilor, Simona Bucura-Oprescu, ministru al Muncii în Guvernul condus de Marcel Ciolacu, a dat asigurări că începând de anul viitor toate pensiile vor crește și se vor elimina inechitățile între românii care au muncit la fel, au contribuit la fel, dar au ieșit la pensie pe legi diferite.
„Este foarte important ca românii să știe că în 2024 toate pensiile vor crește. Toate pensiile vor crește datorită majorării punctului de pensie de la 1.785 lei, cât este astăzi, la 2.032 lei, cât va fi de la 1 ianuarie. Această majorare va fi făcută cu 13,8% pe formula pe care o avem și în legea 263/2010, o avem și în actuala lege 360/2023 rata inflației din anul precedent, plus jumătate din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.
Este foarte important ca românii să știe că noi vom redacta normele de aplicare a legii după care vom achiziționa softul pentru aplicarea acesteia, după care vom face instruirea colegilor noștri de la Casele Teritoriale de Pensii și estimările noastre sunt că începând cu luna mai-iunie anul viitor, deja românii vor începe să-și primească deciziile cu pensiile recalculate, astfel încât în luna septembrie pensiile recalculate să fie puse în plată. Este foarte important ca românii să știe că nicio pensie nu scade. În ceea ce privește formula de calcul, este o formulă care îi favorizează atât pe pensionari, dar și pe angajați. Este o formulă care aduce pentru contribuții și muncă egală, pensii egale, care va duce la eliminarea inechităților între românii care au muncit la fel, au contribuit la fel, dar au ieșit la pensie pe legi diferite, dar și între femei și bărbați. Vom elimina și inechitățile din indemnizația minimă socială”, a declarat ministrul Muncii, în direct la Puterea Știrilor.
După aplicarea noului mod de calcul, mai exact, din septembrie 2024, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare se vor recalcula, prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință. Ministrul Muncii a explicat, la Puterea Știrilor, cum se va face mai exact acest lucru:
„Formula este numărul total de puncte – numărul total de puncte este dat de însumarea punctelor de contributivitate, a punctelor de stabilitate, respectiv a punctelor necontributive pentru perioadele asimilate. Totalul punctelor acumulate se înmulțește cu valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referință azi este de 71 lei, în 2024 va fi de 81 lei. Aceasta va crește, așadar, cu 10 lei. Valoarea punctului de referință este un raport între valoarea punctului de pensie, care în 2024 va fi 2.032 de lei. Se înmulțește valoarea punctului de referință cu totalul punctelor acumulate și astfel vom obține cuantumul pensiei.
Garantez că vom face această recalculare a pensiilor până la 1 septembrie 2024. Voi face acest lucru împreună cu colegii din Ministerul Muncii, Direcția de Asigurări Sociale, colegii din aparatul propriu al Casei Naționale de Pensii Publice, colegii noștri din casele teritoriale și Casele locale de Pensii Publice, toți, ca o echipă serioasă, responsabilă. Să știți că peste 90% dintre dosarele de pensie sunt deja reevaluate, digitizate, datele sunt deja în sistem, ceea ce va însemna pentru noi un proces mai facil”, a explicat ministrul Muncii, la Puterea Știrilor.
Legea 360/2023, oficializată zilele trecute și prin care se vor reglementa, începând de anul viitor, pensiile, stabilește, printre altele, și schimbarea modului în care sunt calculate veniturile pensionarilor.
Mai exact, potrivit notei de fundamentare ce a însoțit-o în faza de proiect, legea vizează “asigurarea unui sistem de pensii sustenabil din punct de vedere financiar prin includerea în noua legislație a unei formule de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivității, a unui mecanism de indexare a pensiilor clar și corelat cu realitățile economice”.
La modul concret, din toamna anului viitor, actualul punct de pensie va fi înlocuit de un punct de referință. Astfel, cuantumul pensiei se va determina prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.
Valoarea punctului de referință va reprezinta raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25.
Prima valoare a punctului de referință este stabilită la 81 de lei, deoarece în 2024, anul în care e programată aplicarea măsurilor amintite, pensiile vor fi majorate cu aproximativ 14%. Folosind același calcul, la valoarea actuală a punctului de pensie, de 1.785 de lei, ar rezulta o valoare a punctului de referință de 71 de lei.
Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale, care se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic, cu numărul de puncte de stabilitate.
Ce sunt punctele de stabilitate? Sunt puncte suplimentare pe care le vor primi cei ce au stagii de cotizare mai mari de 25 de ani. Mai precis, pentru stagiul de cotizare realizat de peste 25 de ani contributivi se va acorda un număr de puncte de stabilitate, astfel:
- 0,5 puncte – pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
- 0,75 puncte – pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
- un punct – pentru fiecare an realizat peste 35 ani.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News