Legea pensiilor: Ce sunt punctele de stabilitate

pensie talon bani
Sursă foto: X

Legea 360/2023, publicată în Monitorul Oficial luni, introduce o serie de modificări în sistemul public de pensii din România.

Aceste modificări au ca scop remedierea discrepanțelor dintre beneficiarii sistemului, îmbunătățirea nivelului de trai al pensionarilor și asigurarea sustenabilității financiare a sistemului.

O modificare importantă introdusă de lege este majorarea punctului de pensie cu 13,8%, ajungând la valoarea de 2.032 de lei la 1 ianuarie 2024. Astfel, valoarea punctului de referință va fi de 81 de lei.

Toate pensiile stabilite în cadrul sistemului actual de pensii vor fi recalculate folosind noile reguli. Pensiile recalculate nu vor putea fi mai mici decât cele anterioare.

Legea pensiilor – Puncte de stabilitate

Pentru fiecare an realizat peste 25 de ani de cotizare contributivă, se vor acorda puncte suplimentare, denumite puncte de stabilitate, astfel:

  • 0,5 puncte pentru fiecare an peste 25 de ani
  • 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani
  • 1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani

Pensia anticipată

Cei care au acumulat cinci ani de vechime peste stagiul complet de cotizare contributivă vor putea ieși la pensie cu cel mult cinci ani înainte de atingerea vârstei standard de pensionare, adică la 60 de ani.

Legea pensiilor 2023 introduce o serie de modificări importante care ar putea avea un impact semnificativ asupra beneficiarilor sistemului. Aceste modificări sunt menite să remedieze discrepanțele dintre beneficiari, să îmbunătățească nivelul de trai al pensionarilor și să asigure sustenabilitatea financiară a sistemului.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: