Skip to content
Politică

Legea pensiilor. Soviani, perspective zdrobitoare: Asistăm la rețeta falimentului politicii economice actuale! EXCLUSIV

http://inquamphotos.com

Proiectul Legii pensiilor, asupra căruia au existat inclusiv miercuri discuţii între liderul PSD Liviu Dragnea şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a fost pus joi seara în dezbatere publică.

DETALII AICI: Noua lege a pensiilor a fost pusă în dezbatere publică

Ei bine, în acest context, PSnews.ro a stat de vorbă vineri cu Radu Soviani, întrebându-l pe acesta ce impact consideră el că vor avea aceste modificări anunțate de ministrul Muncii.  La rândul lui, economistul a subliniat că promisiunile facute prin noua lege a pensiilor îl duce cu gândul la situația Greciei.

Promisiunile făcute prin noua lege a pensiilor ma fac sa ma gandesc la Grecia, dar intr-un stil mare. Daca se va aplica este doar o reteta cosmetizată a falimentului unui stat, dar sigura. În condițiile în care la nivelul anului 2022 se prognozează că doar plata pensiilor va directiona toate sumele echivalente cu ce reușește actualului buget național să strângă în 6 luni, o singura sursa credibila dar paguboasă poate fi intuita: creșterea masiva a datoriei publice. Mai mare, mai scumpă și care creează premisele unei crize tip Grecia.

Orice stat întelept, în primul rând, îsi plateste dobânzile și ratele la împrumuturile de care beneficiază, apoi pensiile și salariie. Și încearcă să limiteze plata dobânzilor prin scăderea datoriei publice în perioada de boom economic sau plafonarea ei”, a declarat Radu Soviani pentru PSnews.ro

Mai mult, analistul economic atrage atenția că: ”Prin actualul proiect de modificare a legii pensiilor devine concreta intenția că, după ce salariile au fost majorate nesustenabil (cresterea record a deficitului după primele 6 luni ale anului datorată în principal majorărilor salariale făcute la toată lumea), urmează un fel sirtaki cu pensiile. Acum factura anuală pentru plata pensiilor reprezinta circa 45% din bugetul semi-anual sau, mai concret, dacă încasările vor continua în același ritm până la sfârșitul anului, circa 23% din veniturile anuale din buget. După majorarea salariilor circa o treime din veniturile bugetare se duc spre cheltuieli de personal. Iar pentru plata dobânzilor, circa 7%. Un calcul brut arată că acum, din 10 lei strânși, 6 lei se duc spre pensii, salarii, dobânzi, și nimic pentru reducerea datoriei publice. Închipuiți-vă că dublarea pensiilor (dacă alte lucruri nu se vor schimba) vor face ca fiecare 8 lei din 10 lei colectați de buget să se îndrepte spre pensii, salarii, dobânzi. Nu va rămâne nimic pentru investiții.

Desigur, intenția dublării cheltuielilor cu pensiile are la baza dezideratul ca actualul ciclu de creștere economică (aflat deja în anul 5) va mai dura încă 5 ani, iar veniturile, nominal vor continua sa crească. Nu există, însa, vreun exemplu (si nici nu va exista) în care veniturile sa se dubleze in numai 5 ani, astfel încât sa rămânem la o pondere de 22-23% din venituri cu plata pensiilor. Gândiți-vă la scenariul realist în care PIB-ul (și veniturile bugetare) vor înregistra scăderi generate de dezvoltarea crizei care a început deja. Ritmurile de creștere economica mai redusa vor conduce categoric la venituri mai mici decât cele bugetate, iar în condițiile unor cheltuieli certe și în creștere, derapajele fiscal bugetare vor fi majore”, a continuat acesta.

Nu în ultimul rând, Soviani susține că, în acest context prezentat în rândurile de mai sus, ”asistăm la rețeta falimentului politicii economice actuale, cu reprecusiuni în amenințări asupra falimentării statului”.

”Concluziv, asistăm la rețeta falimentului politicii economice actuale, cu repercusiuni în amenințări asupra falimentării statului. E o rețetă simplă aplicată prin ,,programul de guvernare’’. Întâi, s-a beneficiat de situația în care capitalul privat este cel care a crescut economia României. După aplicarea programului de guvernare, întâi declarativ și apoi din ce în ce mai agresiv, politrucii se ridica împotriva capitalului, vor începe să îi taxeze pe cei care crează locuri de muncă până când aceștia fug, au majorat cheltuielile guvernamentale pentru a genera noi locuri de munca (la stat) și sfârșesc prin a promite pensii mai mari pentru ca oamenii sa continue sa voteze eșecul. Se cosmetizează reteta și se aplică din nou. Acesta este și motivul pentru care amăgirea majorării în continuare a pensiilor este țintită pentru anii electorali 2019-2021”, a conchis acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *