Legea pensiilor speciale – la promulgare: Primul proiect gândit pe 40 de ani al României

Camera Deputaţilor
Sursa foto: Facebook/ Camera Deputaților

Plenul Camerei Deputaţilor – for decizional – a votat luni modificările aduse proiectului de reformare a pensiilor speciale, pentru a-l pune în acord cu obiecțiile Curţii Constituţionale. Legea conține prevederi mult mai blânde decât în varianta declarată neconstituțională de către CCR, cea despre care Banca Mondială spunea că are un impact bugetar neglijabil.

Au fost 174 de voturi pentru, 81 împotrivă, 17 abţineri şi două refuzuri de a vota.

Pentru ca legea să fie aplicată de la 1 ianuarie 2024, „instituțiile implicate” (MJ, MAI, MApN, Casa Națională de Pensii) trebuie să elaboreze și să adopte normele de aplicare în 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Legea prevede un mecanism de creștere a vârstei de pensionare și de calcul al pensiei în funcție de numărul de ani lucrați riguros fixate pe ani – un adevărat plan cu pași bine calculați, pe 40 de ani:

Potrivit legii, vârsta de pensionare a magistraților va crește la 60 de ani, progresiv, până în anul 2062 – adică peste 39 de ani, scrie CursDeGuvernare. Pensia va fi stabilită luând în calcul veniturile din ultimele 48 de luni.

La celelalte categorii de pensionari speciali, vârsta minimă de pensionare va crește până în 2030, și abia din 2043 pensiile se vor calcula la numărul minim de ani în specialitate, adică 25 de ani.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: