Legea privind protestele a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis

Youtube

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea privind protestele, iniţiată de liberalii Lucian Bode şi Nicolae Ciucă, a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Proiectul a fost atacat la CCR de către USR şi Forţa dreptei, dar judecătorii Curţii au respins sesizarea.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009, în sensul instituirii unei noi situaţii în care legitima apărare este prezumată, precum şi al agravării răspunderii pentru unele infracţiuni contra persoanei şi contra patrimoniului, pentru infracţiunile de ultraj, ultraj judiciar şi tulburare a ordinii şi liniştii publice.

Potrivit legii, fapta persoanei care, în public, prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani. Dacă fapta este comisă de o persoană care are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

Ameninţarea, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul, săvârşite împotriva unui judecător sau procuror aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa privativă de libertate prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu jumătate.

Curtea Constituţională a respins pe 28 iunie, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiată sesizarea USR şi Forţa Dreptei în legătură cu legea de modificare a Codului penal privind sancţionarea protestelor. Prin urmare, actul normativ este constituţional.

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, afima, după decizia CCR de a declara constituţională legea privind protestele că esenţa modificărilor pe care le-a propus a fost de a descuraja şi de a sancţiona mai dur faptele cu violenţă ce pot pune în pericol viaţa şi sănătatea cetăţenilor.

”De prea multe ori am văzut cetăţeni descumpăniţi şi scandalizaţi de pedepsele indulgente pe care le primesc răufăcătorii şi cei care se manifestă cu violenţă la adresa celorlalţi. Sunt de partea celor care doresc să îşi simtă viaţa, familia şi proprietatea mult mai bine protejate, spunea secretarul general al PNL.

Pe 25 mai, parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au anunţat că au sesizat Curtea Constituţională pe legea Bode-Ciucă de modificare a Codului penal, lege aprobată rapid pentru a-i descuraja pe români să protesteze faţă de dezastruosul guvern patronat de Klaus Iohannis.

„Este aberant să vii cu pedepse pentru tulburarea liniştii publice mai mari decât pentru uciderea din culpă”, precizează reprezentanţii celeor două partide.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: