Skip to content
Politică

Legea privind securitatea cibernetică, dezbătută în plenul Camerei Deputaților. Ce s-a decis

Camera Deputaților este prima cameră sesizată în legătură cu legea privind securitatea cibernetică a României, iar Senatul este forul decizional.

În acest context, plenul Camerei Deputaților a respins, miercuri, legea privind securitatea cibernetică a României, declarată neconstituțională, cu 287 voturi „pentru” și patru abțineri, potrivit Agerpres.

Comisia pentru apărare, Comisia pentru tehnologia informației și Comisia juridică au decis să facă un raport comun de respingere a acestei legi, după ce Curtea Constituțională a declarat-o neconstituțională în ansamblul ei.

„Suntem într-o procedură impusă de declarare ca neconstituțional a acestui proiect, deci nu se poate decât respinge acest proiect. Discutăm strict de o procedură impusă de neconstituționalitate”, a spus în plenul Camerei președintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă.

Deputatul PNL Daniel Iane a menționat că această lege a trecut în mod tacit prin Parlament și. dacă nu era PNL care să o atace la Curtea Constituțională. „astăzi aveam mai puține drepturi, mai puține libertăți, mai puțină democrație”.

„Nu există alt deznodământ decât respingerea acestei legi, pentru că nici măcar de amendamentele pe care le-am lucrat la comisie nu s-a ținut cont. Respingerea este singura concluzie pe care o putem trage”, a arătat Iane, potrivit Agerpres.

Deputatul PSD Sorin Iacoban a precizat că proiectul de lege are ca obiect reglementarea activității în domeniul securității cibernetice, o componentă importantă a securității naționale a României, precum și obligațiile persoanelor juridice de drept privat și de drept public privind protejarea infrastructurii cibernetice.

„Avem nevoie de o lege a securității cibernetice în contextul geopolitic actual, dar să știți că trebuie să ne gândim de două ori, că niciodată nu trebuie să aducem atingere drepturilor și libertăților cetățenești”, a spus Iacoban.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *