Legea Punctelor Gastronomice Locale (PGL) a ajuns la promulgare

Foto PS News

Proiectul de lege pentru înființarea şi funcţionarea Punctelor Gastronomice Locale (PGL) este mai apoape de a deveni realitate ajungand acum la promulgare după ce a fost adoptat de Camera Deputaților, care este for decizional. Dacă va fi promulgată, persoanele fizice sau juridice vor putea prepara și servi, mult mai simplu, după rețete specifice zonei, în locație proprie, produse culinare și băuturi.

Punctele de gastronomie locală (PGL) reprezintă locații cu bucătării  ale gospodăriilor rurale (sate- reşedinţă de comună, sate- componente ale comunelor şi sate- aparţinând municipiilor sau oraşelor), unde se gătesc și se servesc preparate culinare autentice, cu rețete specifice zonei, direct către consumatori . Alimentele folosite în prepararea acestor mâncăruri provin din producția primară a propriei gospodării, dar și de la producătorii locali sau din unități autorizate înregistrate sanitar-veterinar.

Produsele alimentare şi băuturile vor fi valorificate direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 15 persoane simultan.

Punctul Gastronomic Local poate funcţiona în incintele existente în locuinţe particulare, ferme agricole, amenajări piscicole, stâne, stupine, crame, adăposturi pescăreşti, fonduri de vânătoare, crescătorii de vânat, complexuri de vânătoare, centre de colectare a ciupercilor şi fructelor de pădure, centre de colectare a vânatului, ocoale silvice, mănăstiri, agropensiuni precum şi în alte construcții şi amenajări dintr-o localitate rurală, unde se desfăşoară una sau mai multe activităţi conexe cu producția primară de produse agricole, pescuitul, vânătoarea, recoltarea sau colectarea produselor forestiere nelemnoase.

Dacă vă întrebati cum se înregistrează un Punct Gastronomic Local (PGL), sunt câțiva pași de urmat:

  • Trebuie să deții o gospodărie într-unul din satele românești
  • Să fii înregistrat sub o formă juridică
  • Să pregătești în calitate de proprietar, tu sau membrii familiei tale, mâncarea gătită din meniul gospodăriei
  • Să pui accentul pe produse autohtone din zona în care îți desfășori activitatea (nu ești obligat să produci singur materia primă, ci doar să te asiguri că ea provine din surse autohtone, înregistrate sanitar-veterinar).
  • Te înregistrezi sub o formă de organizare juridică (Asociație Familială, Persoană Fizică Autorizată sau Societate Comercială),
  • Obții documentul de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor (pentru că din acel moment vei depăși cadrul consumului privat)
  • Pregătești dosarul (care trebuie să conțînă și schiţa locului de producere a alimentelor, copie după certificatul constatator eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului și copie după actul de identitate),
  • Depui o cerere tip pentru înregistrarea (Cererea tip poate fi descărcată de pe site-ul ANSVSA sau poate fi obținută de la sediul DSVSA-urilor judeţene),
  • Aștepți inspectorii DSVSA într-o vizită la locul de preparare al alimentelor, pentru o evaluare a unității, iar ei îți vor spune dacă acesta corespunde normelor generale pentru acest tip de activitate (găsești normele în anexă ÎI, Cap. III din Reg. CE.852/2004). Dacă locația nu îndeplinește normele, vei fi notificat cu privire la deficiențele constatate, dar și termenele de remediere,
  • Oferi mâncare gătită proaspăt în noul tău Punct Gastronomic Local.

Propunerea de lege este semnată de 92 de parlamentari PNL și PSD, iar anul acesta, pe 15 mai, Senatul a adoptat proiectul, ca prim for sesizat. Pe 29.11 a.c., votul Camerei a fost decizional (rezultat vot pentru=235, contra=0, abțineri=0, nu au votat=1) şi astfel legea merge la promulgare.

Dacă va fi promulgată, inițiativa legislativă va obliga Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia Naţională a Zonei Montane, să organizeze gratuit cursuri de formare profesională pentru persoanele care vor să înfiinţeze un Punct Gastronomic Local. Absolvenții vor putea să meargă la Registrul Comerțului să-și înregistreze activitatea pe  codul CAEN 5610-Restaurante (Punct Gastronomic Local).

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: