Skip to content
Politică

Legea RCA, votată: lovitură extremă pentru mafia service-urilor. Se va lăsa cu închisoare

radiocluj.ro

Legea RCA a fost votată marți de către Camera Deputaților (în calitate de for decizional): vedeți mai jos ce lovitură extremă a primit mafia service-urilor auto și în ce situație cei care activează în acest domeniu sunt pasibili de închisoare.

Camera Deputaţilor a adoptat marţi legea privind asigurarea de răspundere civilă auto (RCA), asiguraţii având posibilitatea să contracteze o poliţă de asigure pe o perioadă cuprinsă între o lună şi 12 luni, să o suspende pe perioada imobilizării vehiculului şi să fie despăgubiţi indiferent de service-ul la care merg, relatează Mediafax.

Contractul RCA se încheie pe o perioadă cuprinsă între o lună si 12 luni, multiplu de o lună, în funcţie de opţiunea asiguratului, cu anumite excepţii chiar şi pentru o perioadă mai mică de o lună, potrivit raportului adoptat de Camera Deputaţilor.

Plata primelor de asigurare se face integral sau în rate conform acordului dintre asigurat şi asigurătorul RCA.

Unul dintre amendamentele adoptate permite asiguraţilor să fie despăgubiţi indiferent de service-ul în care îşi vor repara maşina, dar poliţele nu au cum să crească din cauza costurilor cu reparaţiile, pentru că acestea reprezintă doar o mică parte din costul total al daunelor, a explicat preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), Cristian Muntean, la finalul şedinţei comisiilor parlamentare care au întocmit raportul votat de plen.

Partea cea mai dură a legii este faptul că, odată Legea RCA intrată în vigoare, utilizarea de piese contrafăcute în efectuarea de reparaţii auto va fi considerată infracţiune. Digi24.ro precizează că responsabilii de la service-uri pot fi pedepsiți cu închisoarea până la 7 ani. Site-ul de știri amintește că 35% dintre piesele folosite de industria auto din România sunt contrafăcute.

Proiectul de lege iniţiat de către social-democraţi a primit votul a 286 de parlamentari, iar 25 de aleşi au votat împotrivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *