Skip to content
Politică

Legea s-a schimbat, năravurile au rămas. NOI metode de furt patentate în această campanie electorală EXCLUSIV

Legea electorală s-a schimbat, dar năravurile au rămas. Redacţia PSnews.ro vă prezintă, în cele ce urmează, NOI metode de furt patentate în această campanie pentru alegerile locale.

Chiar dacă noua Lege a campaniilor electorale (cunoscută şi ca „Legea Mihai Voicu”) urmăreşte să pună cizma pe mâna cu care şmecherii partidelor furau, altădată, voturi, iată că românul este inventiv şi, reorientându-se, a izbutit să fenteze actualele reglementări.

 

 

Redacţia PSnews.ro a inventariat până acum patru metode de fraudat voturi:

  1. Metoda „coada”: alegătorul se aşază la coadă la buticul/cârciuma/alimentara din sat. La tejghea, îl aşteaptă omul de la partid. Electorul alege produsele alimentare pe care vrea să le ia acasă, iar omul de la partid plăteşte pentru acele produse.
  2. Metoda „restul”: alegătorul se duce la birt/magazin/alimentară, cumpără mici şi bere, toate valorând 5 lei, şi primeşte rest 45 de lei;
  3. Metoda „reţeta medicală”: este practicată de primarul în funcţie. Edilul, având un fond de urgenţă, îi îndeamnă pe toţi alegătorii cu probleme medicale (reţete farmaceutice, deconturi de analize etc.) să facă o cerere pentru ajutor de urgenţă. La rândul lui, primarul îi alocă fiecărui petent câte 1.000 de lei. Această metodă a fost prezentată pe larg de jurnalistul Silviu Mănăstire – mai multe detalii găsiţi făcând click AICI.
  4. Metoda „cumpăratul buletinului”: în locurile în care omul politic ştie că poate controla doar o parte dintre alegători, îi îndeamnă pe ceilalţi să stea acasă. Politicianul le alocă o sumă de bani, în schimbul cărora le cere buletinul, actul de identitate urmând să le fie returnat oamenilor abia în ziua următoare votului. Această metodă a fost semnalată de presă şi la referendumul din 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *