Skip to content
Politică

Legea salarizării devine subiect de dispută între actuali și foști miniștri din cabinetul Grindeanu

national.ro

Legea salarizării unitare a intrat în dezbatere în comisiile Camerei Deputaților, dar ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, pare prea puțin dispusă să ia în calcul modificări la proiectul legislativ care este contestat atât de către sindicate, cât și de către opoziție și analiști economici.

În prima zi de dezbatere a proiectului legii salarizării unitare, deputații au decis ca prevederile legii salarizării să nu se aplice personalului din BNR, ASF, ANRE şi ANCOM, iar controlorii Curţii de Conturi vor beneficiau de un spor de 10 procente la salariu. Marți, 30 mai, comisiile din Camera Deputaților vor trebui să înainteze rapoartele pentru ca proiectul să intre la vot în plen.

Până la votul în plen însă, Legea salarizarii este contestată de diverse grupări sindicale care manifestează împotriva proiectului, chiar în fața Parlamentului, dar și de un fost ministru al guvernului Grindeanu, Florin Jianu, actual vicepreşedinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

„Dacă se insistă pe aplicarea acestei legi, vom asista la o lipsă de sustenabilitate. O vom vedea probabil aplicată o jumătate de an, după care nu vor mai exista bani, inflaţia va creşte, rata de îndatorare a statului va creşte şi probabil, în foarte scurt timp, vom reveni la situaţia iniţială, lucru care, însă, nu va fi simplu, pentru că practic se vor tăia salariile”, a explicat Jianu, citat de evz.ro.

Acesta a demisionat în luna februarie din poziția de ministru pentru Mediul de Afaceri și a ales să își continue munca din postura de reprezentant al IMM-urilor. Acum însă, fostul ministru se vede nevoit să iasă la rampă și să atragă atenția asupra pericolului  reprezentat de proiectul legii salarizării unitare.

„Ridicăm încă o dată acest semnal de alarmă, pentru că este nevoie de echilibru, este nevoie, dincolo de calculele politice, de calcule economice foarte bine justificate, bazate pe puterile economiei actuale. Şi, încă o dată, să introducem întotdeauna sursa banilor”, a mai spus fostul ministru, amintind și făptul că o eventuală revenire asupra nivelului de salarizare ar putea fi periculoasă, ținând cont de decizia Curții Constituționale pe reducerile salariale dictate de guvernul Boc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *