PSnews

Ultima Oră

Legea salarizării înfige cuțitul în rană. Se anunță noi proteste în Capitală

www.orasulvechi.ro

Legea salarizării reprezintă în prezent pentru mai multe categorii de salariați o lovitură destul de puternică. Astfel, în acest context se fac pregătiri pentru noi proteste în Capitală. În jur de 200 de muzeologi vor  protesta sâmbătă la Muzeul Naţional de Istorie a României şi în faţa Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN), nemulţumiţi de actuala formă a Legii salarizării, care ”umileşte şi desconsideră angajaţii din unităţile muzeale”, aşa cum spun reprezentanţii Sindicatului lucrătorilor din MNIR.

Se pare că protestul va începe la ora 12.00, în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României, unde se va sta până la ora 14.00. De la ora 15.00 până la ora 16.30, muzeologii se vor afla în faţa sediului Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, unde vor prezenta lista de revendicări.

Autorizaţia cerută de Sindicatul MNIR pentru protest a vizat un număr de 150 – 200 de persoane, potrivit preşedintelui organizaţiei, Decebal Vleja.

Mare parte dintre angajaţii muzeelor sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, chiar dacă au vechime maximă.

(…) Este un lucru absolut nefiresc. În plus, ne dorim o uniformizare a salariilor la nivelul tuturor muzeelor din ţară,să nu mai existe diferenţe atât de mari între muzeele naţionale şi cele judeţene. Meseria este aceeaşi, este o discriminare care nu îşi are sensul”, a spus Vleja la o conferinţă care a avut loc joi, informează News.

Cu ocazia evenimentului de Noaptea Muzeelor,  eveniment care va avea loc sâmbătă, începând cu ora 19.00, protestatarii vor expune pe panouri fluturaşii de salarii.

Proteste similare vor avea loc și în orașele Iași, Constanța, Oradea, Suceava, Bacău și Deva. Între instituţiile care se alătură iniţiativei se numără Muzeul Naţional al Agriculturii, Muzeul Crişurilor, Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Muzeul Naţional de Artă al României.

Mihaela Simion, vicepreşedintele sindicatului MNIR, a mai declarat că : ”Sunt 28 de ani de ignorare totală a sectorului cultural, 28 de ani în care muzeele, deşi ele pot, vor şi au şi cu cine să devină promotori şi creatori de valoare, au fost abandonate la şi sltele. Devenim vizibili în momentul în care ne batem patriotar cu pumnul în piept şi când bifăm festiv momente glorioase ale neamului, timp în care noi nu ne auzim. Ne auzim o singură dată pe an, de Noaptea Muzeelor. În spatele vitrinelor sunt oameni, oameni care se formează foarte greu”.

Cea mai înaltă treapă profesională într-un muzeu este Gradul I A are un coeficient la gradul maxim de 2,13. ”O infirmieră dintr-un spital are coeficientul de 2,1. Deja pentru noi nu mai este o problemă de comparaţie, e una de recunoaştere socială şi de a întreba această societate dacă mai are nevoie de noi”, a declarat Simion.

Ea a mai explicat faptul că, spre deosebire de cei angajaţi în instituţii de spectacole, cei din muzee au profesii ”acreditate şi constrânse prin lege să depindem numai de sistemul bugetar”.

”Noi nu avem alternativă. Legea nu mă lasă să funcţionez în privat. Eu nu pot trăi şi nu pot fi specialist şi nu pot îngriji patrimoniul acestei ţări decât pe bugetul de stat”, a mai afirmat Mihaela Simion.

Un muzeograf gradul I A, cu sporuri, studii doctorale şi vechime de peste 20 de ani, are un salariu brut de 3.000 – 3.100 de lei (2.450 de lei, net), în timp ce un director de muzeu, potrivit sindicaliştilor, are salariul brut de aproximativ 9.200 de lei.

”Patrimoniul chiar ucide”, a spus Mihaela Simion, făcând referire la o listă de restauratori ”care au murit înainte de vreme din cauza unor boli profesionale nerecunoscute”.

”Una dintre solicitările noastre pe termen lung este includerea în grupa a doua de muncă a acestor profesiuni – restauratori, conservatori, arheologi. Sunt profesiuni care presupun o frământare şi un efort extraordinar. Marea problemă o reprezintă substanţele folosite. Solvenţii fac ravagii. Mai sunt şi agenţii biologici”, a semnalat Simion.

Sindicaliştii sunt de părere că actuala formă a Legii salarizării unice nu ia în considerare faptul că muzeele au evoluat şi Cultura trebuie completată cu o serie de profesii care există în muzee şi sunt salarizate în altă parte. Este vorba despre cercetătorii din muzee.

Legat de faptul că sâmbătă, la ora 15.00, angajaţii muzeelor vor ajunge la MCIN, Simion a afirmat: ”Noi contăm pe presă. Noi ne adresăm şi venim cu toată bună-credinţa către domnul ministru, pentru că încercăm să deschidem un dialog”.

 

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi