Skip to content
Politică

Legea transplantului a fost finalizată, proiectul de act normativ urmând a fi pus în dezbatere publică „în scurt timp”

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, declară că Legea transplantului a fost finalizată, proiectul de act normativ urmând a fi dezbătut public în scurt timp.

„Am finalizat Legea transplantului, am trimis-o la Guvern spre studiu, tehnică legislativă şi toate celelalte. Eu spun că va fi ceva care nu că va revoluţiona transplantul, ci îl va pune exact acolo unde îi este locul. Ministerul Sănătăţii s-a angajat, inclusiv la Guvern, că în luna decembrie va scoate această lege, cât de curând o vom supune dezbaterii publice. O lege pe care am promis-o. Eu v-aş ruga să ne susţinem împreună, cred că nu mai este cazul să vă spun că voi fi în prima linie a donării de organe”, conform Sorinei Pintea, potrivit Agerpres.

Conform sursei citate, există mai multe centre din ţară în care, cu toate că pacienţii au fost declaraţi în moarte cerebrală, nu s-a făcut o prelevare de organe. „Asta înseamnă că nu există interes. Ce motivează este foarte greu de explicat. În primul rând, ei sunt cointeresaţi financiar prin Programul Naţional de Transplant. Probabil că le este dificil să abordeze aparţinătorii, dar din informaţiile pe care le am  nici măcar nu îi abordează. Este foarte uşor, ca spital, să primeşti bani pentru declararea morţii cerebrale, să primeşti bani ca şi coordonator judeţean, e adevărat că nu foarte mulţi, şi totuşi să nu se întâmple nimic”, a completat Pintea.

Programul Naţional de Transplant urmează să fie reorganizat. În ceea ce priveşte Programul Naţional de Transplant, oficialul a declarat că urmează a fi reorganizat, deoarece acesta este considerat ineficient.

„Nu putem avea transplant fără organe. În momentul când doreşti să accezi la o organizaţie internaţională, ăsta e primul lucru. Există în România Programul Naţional de Transplant. Din păcate, utilizat ineficient pe alocuri”, a declarat Pintea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *