Skip to content
Politică

Legile justiției: Boștinaru, răspuns tranșant pentru Klemm. Ce NU s-a spus despre parchetul special EXCLUSIV

PaginaEuropeana.ro

Legile justiției continuă să inflameze spiritele. Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru (vicepreședinte al grupului S&D din Parlamentul European) a acordat luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a formulat un răspuns tranșant pentru ambasadorul SUA la București, Hans Klemm.

Amintim că diplomatul avertizase asupra pericolului rusesc ce ar amenința România în ipoteza în care noile legi ale justiției ar slăbi lupta anticorupție.

CITIȚI ȘI: România, expusă la amenințări venite din partea Rusiei? Ambasadorul SUA, dezvăluiri ȘOCANTE

Concret: Boștinaru i-a reproșat lui Klemm tăcerea constantă, în ciuda numeroaselor cazuri apărute în presă în legătură cu încălcarea drepturilor omului de către diverse instanțe și parchete.

„Eu, ca un pro-american (și nu de ieri-de alaltăieri; din 1992 vorbesc despre parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii și am și făcut de-a lungul vieții mele o sumă de fapte în această direcție), cred că această declarație este neinspirată – întâi de toate, pentru că este dreptul suveran al parlamentului unui stat să legifereze (inclusiv al Parlamentului României); și doi: pentru că referirile domnului ambasador Klemm la pretinse încurajări ale acțiunii rusești în România, dacă se modifică legislația, sunt neacoperite de un aspect simplu: principalele direcții de acțiune ale modificării din pachetul legislativ acum se referă la limitarea, excluderea și sancționarea abuzurilor. Or, refuz să cred că cea mai puternică democrație din lume – Statele Unite ale Americii – ar putea în orice fel să accepte ideea că pot fi comise abuzuri și aceste abuzuri sunt și justificabile.

Aș fi vrut să văd sincer din partea domnului ambasador Klemm un singur cuvânt în acești ani în care să fi vorbit despre necesitatea imperativă a respectării libertăților fundamentale și ale drepturilor omului. Dacă acest lucru s-ar fi putut face, m-aș fi uitat eu însumi de o mie de ori la legislația modificată, să nu cumva să se creeze cea mai mică breșă pentru o posibilă creștere a influenței rusești. Dar prezența și operațiunile Rusiei în România – atâta cât sunt ele – se desfășoară pe alte canale, prin alte mijloace și în mod sigur legislația actuală, modificată, nu oferă nimic în plus care ar permite Rusiei într-un mod sau altul să se manifeste în România, a punctat europarlamentarul social-democrat.

Celălalt subiect discutat cu Victor Boștinaru s-a referit la proiectul de lege privind înființarea în PICCJ a direcției speciale de anchetare a magistraților, inițiativă ce primit raport final de adoptare luni în comisia parlamentară condusă de către Florin Iordache.

La rândul lui, PSD-istul a subliniat că astfel va dispărea un „instrument de presiune asupra magistraților”, întrucât noua direcție va fi o „entitate autonomă și în afara oricăror influențe politice”.

 

„Sunt convins de necesitatea ca această nouă structură să facă ceea ce nu a făcut până acum nici DNA-ul, nici Inspecția Judiciară – respectiv: să judece cu imparțialitate și neutralitate acte de corupție atunci când acestea sunt comise de către magistrați și să dispună începerea urmăririi penale doar în condițiile în care există temeiuri serioase, și nu să dea curs unor inspirații de natură personală sau instituțională, cum se pare că s-a întâmplat destul de frecvent până astăzi, ținând cont de declarațiile unor membri ai CSM-ului, potrivit cărora astfel de fapte s-ar fi întâmplat.

Și încă un lucru: vreau să cred că dispariția acestui instrument de presiune asupra magistraților (pentru că această entitate autonomă și în afara oricăror influențe politice – aici nimeni nu are a interveni: nici președinte, nici deputați, nici senatori, nici Guvern – va veghea ca judecătorul să judece exclusiv în baza prevederilor legale, și nu să producă uneori adevărate opere literare, cum s-a întâmplat în atâtea documente emanate de la instanțe, care făceau orice în afară de referiri la articole de lege care incriminau o faptă sau alta) este probabil cea mai solidă garanție – împreună cu mutarea Inspecției Judiciare – că nimeni nu va putea și nici nu va îndrăzni să mai transmită acum, direct sau prin intermediari, mesaje de vreun fel sau altul magistraților”, a conchis Boștinaru.

 

1 comentariu la “Legile justiției: Boștinaru, răspuns tranșant pentru Klemm. Ce NU s-a spus despre parchetul special EXCLUSIV

  1. scopul vostru prin modificarea legilor justitiei este sa-i scapati pe marii infractori si sa-i puneti sub protectie. Tupeu aveti pentru ai scapa de justitie pe penali si infractori la nivel inalt. Asta va e misiunea si nu o mai justificati cu fel si fel de manipulari ca nu va crede nimeni. N-aveti reflexe democratice ci totalitare. Totiul sa puteti manipula in interesul vostru meschin. Va doare-n cr de tara si de lege. voi sa puteti fura si nimeni sa nu se poata atinge de voi. La asta va limitati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *