Skip to content
Politică

Legile justiției, depuse la Parlament. Iohannis rămâne cu pâinea și cuțitul

stanford.edu
" "

Legile justiției au fost depuse marți la Parlament – mai precis, la Camera Deputaților. Președintele Klaus Iohannis rămâne cu pâinea și cuțitul.

Legile Justiţiei, ca proiect asumat de PSD-ALDE, au fost depuse la biroul Permanent al Camerei Deputatilor. Preşedintele va fi păstrat în procedura de numire a procurorilor şefi, anunţă Realitatea TV, dar va fi scos din procedura de revocare a acestora. Astfel, proiectul cuprinde schimbări majore, iar modificările pe care le-a propus Tudorel Toader, în varianta făcută de Ministerul Justiţiei, au fost ignorate.

Concret, în proiectul de lege, preşedintele ICCJ este numit de către preşedintele ţării la propunerea secţiei de judecători a CSM, iar şeful statului poate refuza motivat, o singură dată propunerea CSM. Pe de altă parte, procurorii șefi sunt numiți la propunerea Ministerului Justiţiei, cu avizul CSM, la decizia preşedintelui. Noutatea este următoarea: preşedintele poate refuza motivat propunerile, dar nu se specifică de câte ori.

Dar o schimbare majoră este la revocarea procurorilor şefi: nu o mai face președintele, ci secţia de procurori a CSM.

Totodată, rămâne Direcția de Investigare a Magistraților, iar referitor la Inspecția Judiciară, se înființează Consiliul Național de Integritate a Judecătorilor și Procurorilor din România. În subordinea acestui consiliu va fi Inspecţia Judiciară, dar pentru organizarea lui se va face o lege separată în șase luni

Pe de altă parte, după ce pachetul de legi privind justiția a ajuns marți la Parlament iar președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, liderul PSD, îi roagă pe colegi să țină cont de poziția sa publică privind numirea procurorilor șefi, conform căreia președintele să nu fie exclus din această procedură. Dragnea nu a dorit să dea detalii în privința amendamentelor la legile justiției.

Ce propunea Toader în proiectul Ministerului 

În schimb, săptămâna trecută, în comisia de modificare a Legilor Justiţiei, s-a dezbătut proiectul propus deministrul Justiției. Tudorel Toader, propunea ca Inspecția Judiciară să devină una independentă, după ce iniţial a vrut să o subordoneze Ministerului.

”Sunt câteva teme care au ținut capul de afiș și au atras puncte de vedere mai cunoscute sau mai puțin cunoscute, mai documentate sau mai puțin documentate. Mulți dintre cei care au criticat proiectul de lege, l-au criticat fără să-l fi citit și l-au criticat după criticile altora. „Inspecția Judiciară: eu spuneam la începutul lunii august că acolo este un conflict între faptul că cel controlat face regulile controlorului. Prin urmare, în proiectul de lege veți observa următoarea reglementare: prevederile legale cu privire la Inspecția Judiciară rămân neschimbate, niciun cuvânt în plus, niciun cuvânt în minus pentru că în dispozițiile tranzitorii ale acestui proiect se va vedea că Inspecția Judiciară devine o instituție autonomă, independentă. Prin urmare și această a două temă sensibilă este rezolvată, urmând ca la șase luni de la momentul intrării în vigoare a prezentei legi să elaborăm o lege specială pentru Inspecția Judiciară”, a spus ministrul Justiţiei.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ proiectul privind modificarea legilor Justiţiei, argumentând că acesta „nesocoteşte” în aspecte esenţiale garanţii fundamentale privind funcţionarea sistemului judiciar şi contravine dispoziţiilor constituţionale.

CSM susţine că activitatea instanţelor judecătoreşti nu poate fi controlată de structuri care fac parte din autoritatea executivă şi că propunerea ministrului Justiţiei încalcă dispoziţiile constituţionale privind independenţa justiţiei şi separaţia puterilor în stat. Referitor la procedura de numire în funcţiile de conducere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Direcţia de Investigarea a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), CSM spune că propunerea ca numirile să se facă de către ministru, deci la nivel politic, va aduce dezechilibru, pentru că nu se va mai baza pe un mecanism tripartit format din ministrul Justiţiei, ca reprezentant al Guvernului, preşedintele României, ales de cetăţeni şi CSM, format din reprezentanţii magistraţilor şi societăţii civile.

În ceea ce priveşte însă numirea şefilor principalelor parchete din România, preşedintele este eliminat din procedură. Nu în ultimul rând, proiectul prevede că Inspecţia Judiciară a CSM va trece din subordinea acestei instituţii la Ministerul Justiţiei, prevedere contestată de către magistraţi în săptămâna scursă de la anunţarea acestor modificări. Inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare şi adjunctul acestuia sunt numiţi de ministrul Justiţiei dintre inspectorii judiciari în functie, în urma unui concurs, mai prevede proiectul.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *