Skip to content
Politică

Legile justiției – eterna poveste: Juncker, A DOUA ieșire tăioasă din ultima săptămână

redpilltimes.com

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avut miercuri A DOUA ieșire tăioasă din ultima săptămână cu privire la legile justiției din România.

La cinci zile după ce Juncker și Frans Timmermans (prim-vicepreședintele CE) s-au arătat îngrijorați de legile votate de către Parlamentul României, același șef al executivului comunitar a declarat miercuri că în acest moment sistemul judiciar din România funcționează, dar Comisia Europeană nu va accepta pași înapoi în ceea ce privește statul de drept, relatează Digi24.ro.

El a adăugat că este bine informat în ceea ce privește situația din România. Juncker a răspuns astfel declarațiilor recente ale unor lideri din România, potrivit cărora oficialii europeni nu sunt corect informați despre procesul de modificare a legilor justiției și codurilor penale.

„Statul de drept a făcut progrese remarcabile în România, și nu vom accepta ca România să facă pași înapoi pe acest drum. Trebuie să fie un proces ireversibil și am încredere în sistemul judiciar din România. Sunt foarte bine informat de ceea ce se întâmplă în acest domeniu”, a afirmat Juncker.

Președintele Comisiei Europene a lansat de asemenea un avertisment în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen și ridicarea Mecanismului de cooperare și verificare (MCV), legându-le de modificarea legislației din domeniul justiției.

„Dacă legile (justiției, n.r.) din România rămân în forma adoptată de Parlament, discuțiile despre ridicarea MCV și aderarea României la Schengen se vor pune în alți termeni.

Așteptăm deciziile Curții Constituționale și, dacă totul decurge cum trebuie, trebuie să asigurăm României locul ei în Spațiul Schengen, pentru că românii nu merită să fie tratați ca cetățeni de mâna a doua. România și românii sunt în centrul vieții europene și voi face toate eforturile pentru a-mi îndeplini acest scop atât de repede pe cât legislația judiciară din România o va permite”, a mai zis Jean-Claude Juncker.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *