Skip to content
Politică

Legile justiției. Fenechiu: Cei de la putere pot fi influențați doar de 200.000 de oameni în piață! EXCLUSIV

youtube.com

Senatorul PNL Daniel Fenechiu – vicepreședintele Comisiei juridice din camera parlamentară superioară – a oferit miercuri după-amiază o reacție la cald pentru PSnews.ro, după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională a României (CCR) și Comisia de la Veneția cu privire la legile justiției.

DETALII AICI: UPDATE Legile justiției: Iohannis îi dă pe PSD-iști pe mâna CCR și a Comisiei de la Veneția

Concret: întrebat în ce măsură consideră că mutarea lui Iohannis i-ar putea îngrijora pe cei din majoritatea PSD-ALDE, Fenechiu a subliniat că o asemenea îngrijorare nu poate veni decât ca urmare a unor noi proteste masive.

„Eu nu cred că în momentul ăsta problema se pune cu privire la îngrijorarea celor de la putere, pentru că e cât se poate de evident că ei au o agendă proprie și nu pot fi influențați în niciun fel, decât de 200.000 de oameni în Piața Victoriei – este singura manieră: forța poporului, forța străzii sunt singurele argumente de care ei țin cont”, a opinat senatorul jurist.

În continuare, parlamentarul liberal a vorbit despre „responsabilitatea majoră” a președintelui României și de demersurile de până acum atât ale opoziției PNL-USR, cât și ale Forumului Judecătorilor din România.

„Pe de altă parte, președintele României are o responsabilitate majoră în legătură cu maniera în care se modifică legile justiției și codurile. În raport de răspunderea pe care o are, trebuie să exercite orice demers care ar putea să conducă la verificarea legalității și constituționalității textelor adoptate. Din punctul ăsta de vedere, demersul președintelui se încadrează într-o privire mai largă în legătură cu legile justiției. Știți foarte bine că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a decis – în comisia de monitorizare – sesizarea Comisiei de la Veneția. Știți foarte bine că a fost o solicitare constantă a Forumului Judecătorilor, a Partidului Național Liberal, a Uniunii Salvați România, de sesizare a Curții Constituționale și a Comisiei de la Veneția, datorită faptului că noi credem că legalitatea și constituționalitatea unor legi trebuie să fie mai presus de orice bănuială.

Și atunci, atâta vreme cât planează bănuieli pe de o parte de neconstituționalitate, iar pe de altă parte de nelegalitate (în sens larg – inclusiv de legislație europeană), cred că lucrurile ăstea trebuie verificate. Iar Comisia de la Veneția este practic singura instituție europeană cu atribuții de verificare (e adevărat: consultativă) care este mai presus de orice bănuială și care niciodată nu a fost suspectată că ar face jocurile cuiva. Iar practica europeană este că în general statele – cu mici excepții: Polonia, Ungaria – merg pe mâna Comisiei de la Veneția”, a detaliat Fenechiu.

Chestionat dacă sugerează că instanța de contencios constituțional face jocurile celor de la putere, Daniel Fenechiu a replicat: „Eu nu sugerez. Eu spun că, pe alocuri, Curtea Constituțională, care este o instanță numite pe criterii politice, are puncte de vedere dintre care probabil unele izvorăsc din trecutul anumitor judecători, care au fost implicați politic și care, fără îndoială, înainte de momentul desemnării lor la CCR, aveau niște puncte de vedere cu privire la anumite lucruri care astăzi – iată – sunt de mare interes”.

„Dar eu bănuiesc că nu spun vreo chestie șocantă: atâta vreme cât numirea judecătorilor Curții se face pe criterii politice, în momentul în care majoritatea este cea care își ia partea leului, iar mare parte dintre judecătorii Curții sunt numiți de actuala majoritate, e cât se poate de evidentă cel puțin o tendință, dacă nu chiar mai mult”, a încheiat PNL-istul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *