Skip to content
Politică

Legile justiției. Fenechiu, foc și pară: Tot ce s-a votat până acum este nul! EXCLUSIV

Senatorul PNL Daniel Fenechiu (vicepreședinte al Comisiei juridice din Senat) a acordat vineri o declarație pentru PSnews.ro, în care a descifrat cele mai recente modificări aduse Legilor Justiției.

VEDEȚI ȘI: UPDATE Reacția președintelui/ Comisia Iordache, lovitură de ULTIMĂ ORĂ pentru Iohannis

Este vorba, printre altele, – așa cum puteți citi în linkul de mai sus – despre decizia luată  de comisia specială care dezbate Legile Justiției, condusă de Florin Iordache, care a votat ca președintele să rămână fără posibilitatea de a refuza propunerile CSM pentru funcțiile de preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În acest context, senatorul liberal a declarat pentru PSnews.ro că ”este normal să ținem cont de deciziile Curții Constituționale, și când ne place, și când nu ne place”

”Povestea este una clasică și repetitivă. Noi că am considerat că este normal să ținem cont de deciziile Curții Constituționale, și când ne place, și când nu ne place. Și în toată dezbaterea aceasta de scoatere a președintelui de peste tot de unde ar putea fi scos, noi am susținut în fașa Comisiei că există niște decizii ale Curții Constituționale, unele dintre ele chiar recente, care constată faptul că președintele poate respinge o singură dată și în cazul judecătorilor, cum a fost și în cazul miniștrilor, că potrivit art.125 din Constituția României, CSM propune tot în ceea ce privește magistrații, fie ei judecători sau procurori, iar atâta vreme cât CSM-ul doar propune, cineva trebuie să decidă și acela de regulă este președintele României”, a adăugat senatorul PNL Daniel Fenechiu.

Mai mult, liberalul a adăugat că ”PNL va continua să apere statul de drept și principiile democrației”. ”Ne vom bate ca acest rol constituțional al președintelui să nu poată fi atrofiat de majoritatea PSD-ALDE-UDMR”, a susținut acesta.

”Separat de aceasta, am făcut un apel la rațiune, rugându-ne colegii să recitească recentul MCV, de acum câteva zile, care solicită imperios României să apele la Comisia de la Veneția în chestiunile atât de delicate. Am arătat faptul că nu ne dorim în momentul de față o exacerbare a unui anumit conflict care riscă să ne pună în dificultate în fața Bruxelles-ului și a Comisiei Europene. Așa este normal, să încercăm să evităm orice chestiune care poate aduce deservicii imaginii României, să facem lucrurile așa cum trebuie făcute. Din păcate, glasul rațiunii nu prea a fosta ascultat  și majoritatea PSD-ALDE-UDMR a decis altfel. Eu nu mai înțeleg foarte bine poziția CSM-ului. Care este cea corectă, cea din aprilie sau cea de acum 2 săptămâni de zile când au avizat negativ propunerile de modificare. Eu ceea ce vă pot spune este că PNL va continua să apere statul de drept și principiile democrației. Credem că președintele trebuie să aibă rolul constituțional în numirea magistraților, a funcțiilor de conducere la Parchete și respectiv la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ne vom bate ca acest rol constituțional al președintelui să nu poată fi atrofiat de majoritatea PSD-ALDE-UDMR”, a continuat acesta.

Totodată, Daniel Fenechiu a ținut să precizeze că ”această Comisie a funcționat pe un regulament neconstituțional”, iar tot ceea ”ce s-a votat până în momentul acesta, este nul absolut pentru că votul senatorilor nu a fost exercitat în raport cu prevederile Regulamentului”.

”Această Comisie a funcționat pe un regulament neconstituțional. Dacă vă veți uita pe Regulament, art 7, alineatul 2 spune că numai deputații membrii au drept de vot în Comisia permanentă. Las la o parte faptul că această comisie este formată și din senatori, stau și mă întreb dacă votul senatorilor care au votat până acum, care au creat majoritate, cum poate fi interpretat? Mai mult, acest Regulament se referă la o Comisie permanentă iar noi suntem o Comisie specială. Toate acestea ridică niște mari probleme referitoare la legalitatea lucrurilor comise. Tot ce s-a votat până în momentul acesta, este nul absolut pentru că votul senatorilor nu a fost exercitat în raport cu prevederile Regulamentului. Președintele României a anunțat astăzi la Bruxelles că lucrurile nu vor rămâne așa și nu vor rămâne așa”, a mai adăugat Fenechiu.

Nu în ultimul rând, chestionat în legătură cu efectele pe care se așteaptă să le aibă aceste modificări, vicepreședintele Comisiei juridice din Senat a adăugat că:

”Din câte constat, vor ieși duminică oameni în stradă, vor fi atacate aceste legi date la Curtea Constituțională atât de președinte cât și de grupurile parlamentare care s-au opus constant unor modificări pe care le-am considerat ca fiind aberante. Este o paletă foarte largă de reacție în situația în care PSD-ALDE-UDMR insistă să își desăvârșească acest plan”, a conchis acesta.

1 comentariu la “Legile justiției. Fenechiu, foc și pară: Tot ce s-a votat până acum este nul! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *