Skip to content
Politică

Legile justiției: Fenechiu îi dă cap în cap pe Dragnea și Tăriceanu. Tudose – ultima speranță EXCLUSIV

danielfenechiu.ro

Senatorul PNL Daniel Fenechiu (vicepreședinte al Comisiei juridice din forul legislativ superior) a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a criticat dur controversatele manevre ale președinților celor două camere – Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu – pe parcursul dezbaterilor parlamentare asupra legilor justiției.

Parlamentarul jurist a început prin a califica scandalul făcut de către coaliția de la putere atât ieri (marți), cât și săptămâna trecută drept „o telenovelă care nu se mai termină” și „un teatru al nebunilor”.

„Este o telenovelă care nu se mai termină. Nu pot să-mi schimb punctul de vedere de la o etapă la alta. Este cât se poate de evident că, în ceea ce privește problema justiției, vedem lucrurile extrem de diferit: și ca formă, și ca procedură. Eu fac parte dintre cei care au spus-o și o spun de ani mulți că justiția românească are nevoie de reformă. Am spus că există o sumedenie de probleme apărute în ultima perioadă care atestă că sunt lucruri care nu funcționează, însă reforma în justiție trebuie făcută în consonanță cu principalii actori ai justiției – în speță: cu judecătorii, cu procurorii, cu avocații. Nu trebuie făcută de capul unui politician sau al unor politicieni și nu trebuie făcută în niciun fel ca să satisfacă interese de moment ori viitoare ale unor grupuri politice. Din păcate, reforma în viziunea PSD nu înseamnă nimic altceva decât satisfacerea unor interese de grup (care sunt cât se poate de evidente) și destabilizarea unor instituții din cadrul justiției care funcționează bine sau coerent (fără ca asta să însemne că nu sunt și acolo lucruri de rezolvat)”, a punctat Fenechiu.

Totodată, avocatul Daniel Fenechiu a ținut să îi trimită la colț pe Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu pentru faptul că s-au spălat pe mâini, lăsându-și oamenii să facă tot acest scandal chiar și într-o perioadă în care se apropie doliul național decretat în memoria Regelui Mihai I.

„Ce s-a întâmplat ieri, săptămâna trecută și acum două săptămâni de zile este nimic altceva decât un teatru al nebunilor, în care oamenii ăia nu vor să înțeleagă că nu așa poți să reformezi justiția română. Iar faptul că lucrurile astea se suprapun peste o perioadă de doliu național (la care și ei au achiesat; mai mult: au făcut un miting în sensul ăsta; mai mult: atât Tăriceanu, cât și Dragnea au avut ieri luări de poziție că regretă trecerea în neființă, că-și manifestă considerația față de personalitatea și activitatea Regelui Mihai) nu face altceva decât să demonstreze o dată în plus cât sunt de ipocriți. Pentru că, dacă discutăm într-o perioadă de doliu național, hai în această perioadă să luăm lucrurile care ne unesc! Hai să încercăm să fim mai buni, mai constructivi, mai pozitivi și hai să trecem acele proiecte de lege de la care românii au anumite așteptări și care le fac românilor viața mai bună! Nu cele care generează dezbinare și momente precum cel de ieri ori de săptămâna trecută, momente în care unii se înjură, părăsesc sala, ridică tonul, fac tot acest circ al nebunilor despre care vorbeam!” a tunat Fenechiu.

Întrebat cum i se pare faptul că Liviu Dragnea a absentat de la ședința privind legile justiției (chiar dacă, în urmă cu nici măcar o oră, fusese prezent la ședința solemnă în memoria fostului suveran), Daniel Fenechiu l-a calificat pe al treilea om în stat drept „satrap” și „dictator”.

„Este o practică a lui Liviu Dragnea. Liviu Dragnea participă doar atunci când sunt lucruri extrem de importante, din care el poate să câștige imagistic. Liviu Dragnea este președintele Camerei Deputaților doar cu numele (din perspectivă formală). Liviu Dragnea ia deciziile care trebuie înfăptuite de către vicepreședinții Camerei (care acționează ca președinți de ședință), ia deciziile care aprobate de către Biroul Permanent și se rezumă la atât! Liviu Dragnea nu dă o apreciere efectivă și reală a funcției pe care o ocupă; el vede în funcția de președinte al Camerei Deputaților doar funcția de satrap, de dictator al ceea ce trebuie să se întâmple acolo. Deci, din punctul ăsta de vedere, pentru Liviu Dragnea cred că este degradant să-și piardă o oră, două, trei ca să conducă lucrările Camerei, să dea cuvântul, să anunțe proiectele de legi și rezultatul votului… Pentru el, a fi președinte înseamnă să ia deciziile pe care să le transpună prin oamenii care nu fac altceva decât să-l asculte orbește. Deci nu e surprinzător. Același lucru îl face și Călin Popescu-Tăriceanu la Senat: conduce o ședință din zece. Asta este maniera în care PSD și ALDE văd democrația – deci nu e nimic spectaculos în toată povestea asta”, a punctat Fenechiu.

Partea cea mai interesantă a discuției cu avocatul Daniel Fenechiu a fost cea din încheiere, când l-am întrebat pe senatorul jurist ce așteptări are de la președintele Klaus Iohannis în legătură cu proiectele de legi ale justiției. La rândul lui, vicepreședintele Comisiei juridice din Senat a vorbit nu doar despre variantele ca Iohannis să retrimită legile la Parlament (spre reexaminare), să le atace la CCR și să sesizeze Comisia de la Veneția, dar – cel mai surprinzător – Fenechiu și-a îndreptat speranța către prim-ministrul Mihai Tudose, subliniind că șeful Executivului poate da o OUG prin care să amâne intrarea în vigoare a noilor acte normative.

„Aici, povestea este extrem de simplă: modificările la prima dintre legile justiției (303/2004) au fost adoptate la Cameră și urmează să vină la Senat. Până joi se vor depune amendamente. Evident că noi o să încercăm să corectăm măcar în parte anumite anomalii adoptate de către Cameră. Probabil că acest lucru nu se va putea face, motiv pentru care eu cred că opoziția va vota împotriva acestei legi. Legea va fi adoptată de PSD-ALDE-UDMR (care au o majoritate consistentă în Senat) și va fi trimisă spre promulgare. Cu siguranță, președintele are două posibilități: fie să o atace la Curtea Constituțională a României, fie să o retrimită cu o cerere de reexaminare. Evident că și în cadrul opoziției se discută despre atacarea la Curte (pentru că sunt foarte multe lucruri care ridică mari probleme de constituționalitate).

Bănuiala mea este că președintele o va retrimite cu o cerere de reexaminare, dar am bănuiala că se va și adresa Comisiei de la Veneția. Iar în timpul pe care-l are la dispoziție (20 de zile), Comisia ar putea să trimită un anumit punct de vedere, care ar putea să valideze și mai mult (inclusiv cu perspectivă europeană și științifică) cererea de reexaminare pe care o va face președintele. Însă n-aș vrea să închid această discuție fără să precizez faptul că mâine Curtea Constituțională ar urma să se pronunțe pe contestațiile de neconstituționalitate formulate de USR și PNL în legătură cu comisia specială (Comisia Florin Iordache – n.r.), iar în ipoteza în care CCR le va admite și va constata că această comisie a fost constituită și a funcționat neconstituțional, produsul acestei comisii va fi evident lovit de nulitate și probabil că procedura legislativă se va relua în maniera prevăzută de reglamente: comisiile juridice ale celor două camere (în ordinea prevăzută de Constituție) vor da avize și probabil că va urma o discuție cât se poate de așezată, fără presiunea timpului, fără ca Dragnea și Tăriceanu să poată să raporteze la sfârșitul anului: «V-am promis? Am trecut legile justiției». Deci, din punctul ăsta de vedere, nu doar nepriceperea, ci și reaua-intenție și graba au generat această situație.

Și să nu închei fără să spun că, după ce se va termina întreg ciclul, dacă această majoritate nu va ține cont de nimic (nici de Comisia de la Veneția, nici de GRECO, nici de cererea de reexaminare), iar Curtea le va da câștig de cauză, ar mai putea premierul să amâne intrarea în vigoare printr-o ordonanță de urgență – timp în care s-ar mai putea face niște corecturi. Să nu uităm că – spre exemplu – codurile penale au fost adoptate în 2009, dar au intrat în vigoare în 2014, a conchis Fenechiu.

2 comentarii la “Legile justiției: Fenechiu îi dă cap în cap pe Dragnea și Tăriceanu. Tudose – ultima speranță EXCLUSIV

  1. Minti ,javra ordinara,ca ati votata modificarile cot la cot cu PSD-ul;v-au fost acceptate amendamentele si voua,si USR-ului,si CSM-ului, si UNJR -ului. Ipocritilor!(cititi in DC news)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *