Skip to content
Politică

Legile justiției: George Dircă demască pompierismul PSD-ALDE de la votul final EXCLUSIV

facebook.com

Avocatul și senatorul USR George Dircă a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a demascat pompierismul majorității PSD-ALDE de la votul final din aceeași zi pe legile justiției.

CITIȚI ȘI: UPDATE Tărăboi în Parlament: PROTEST USR împotriva modificărilor legilor justiției (VIDEO)

" "

Concret: parlamentarul de Galați a scos în evidență timpul extrem de scurt (de ordinul a câteva ore) dintre avizul dat de comisia comună specială condusă de către Florin Iordache și debutul votului final, din plenul Camerei Deputaților – fapt ce i-a împiedicat pe aleși să citească pe îndelete forma ieșită din Comisia Iordache și eventual să aducă amendamente.

„Din punctul meu de vedere, este un vot dat în necunoștință de cauză. Colegii care au votat nu au avut timp să citească și să poată formula eventuale amendamente la aceste legi, pentru că – într-adevăr – ei au colegi în cadrul comisiei, dar mi-e greu să cred că aceștia au avut timp să discute cu toți ceilalți aproape 190 de parlamentari, să le spună exact ce anume s-a modificat, în ce fel s-au făcut modificările și că mai pot depune amendamente. Deci, practic, legea astăzi a ieșit din comisie și tot astăzi a intrat la votul final, din plen, fără să se pună la dispoziția parlamentarilor un timp (cel puțin 24 de ore) pentru depunerea de amendamente. Trebuie să recunoaștem că nu există o urgență, noi n-avem o problemă în cadrul sistemului judiciar în acest moment care să ne impună o astfel de urgență în discutarea acestor legi – sistemul judiciar funcționează foarte bine, el s-a îmbunătățit progresiv în ultimii ani și suntem apreciați de toți partenerii noștri europeni, suntem dați ca exemplu de bună practică în acest sens”, a explicat Dircă.

Totuși, George Edward Dircă a atras atenția că încă există o speranță, opoziția USR-PNL putând ataca din nou legile justiției la Curtea Constituțională a României (CCR).

„Noi asta ne dorim. Noi am ridicat multe semne de întrebare încă din Comisia Iordache (unde s-au discutat aceste modificări). Apreciem că, pe de o parte, discuțiile din comisie s-au îndepărtat foarte mult de limitele pe care Curtea Constituțională le-a impus în această revizuire. Au fost modificate multe alte articole care nu sunt în legătură indisolubilă cu decizia Curții, motiv pentru care noi vom pregăti în sensul acesta o contestație la CCR. Sper să beneficiem și de susținerea colegilor noștri, pentru că, din păcate, noi nu avem un număr suficient de parlamentari pentru a putea face o astfel de sesizare.

Pe de altă parte, am criticat faptul că, în continuare, în cadrul comisiei nu s-a dorit o dezbatere reală pe marginea acesto modificări – mai ales dacă stăm să ne gândim felul în care sunt definite abaterea disciplinară și procedura pentru atragerea răspunderii. Aici, noi am solicitat să fie consultați din nou Consiliul Superior al Magistraturii și asociațiile profesionale, dar s-a refuzat această discuție. În plus, am solicitat încă o dată să avem un dialog cu Comisia de la Veneția, dar s-a interpretat în mod abuziv decizia Curții Constituționale, care spunea că nu simte nevoia de a se consulta cu Comisia de la Veneția, dar nu ne interzicea nouă, parlamentarilor, să avem un dialog cu Comisia de la Veneția. Pentru aceste motive, apreciem că această dezbatere nu a fost una reală, ci s-a mers pe repede înainte în cadrul comisiei, pentru a se îndeplini voința anumitor persoane care au declarat în mod public că aceste legi vor fi finalizate până la încheierea sesiunii parlamentare”, a explicat George Dircă.

 

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *